Direct naar artikelinhoud

Antwerpse Zuiderdokken worden stadsoase

Zeg niet langer 'Antwerpse zuiderdokken', maar 'Dok Zuid'. De stad heeft een ontwerpteam aangeduid dat het vroegere plein van de Sinksenfoor moet omtoveren tot een groene oase.

Wie Antwerpen binnenrijdt en op zoek is naar gratis parking kan er nu nog terecht, maar vanaf 2018 worden de Antwerpse zuiderdokken omgetoverd tot een park. Het Antwerpse stadsbestuur was al langer op zoek naar een nieuwe bestemming voor de voormalige locatie van de Sinksenfoor en heeft daar nu ook een ontwerper voor gevonden.

Uit vijf kandidaten werd gekozen voor het Belgisch-Zwitserse ontwerpteam van Georges Descombes, ADR Architectes en Technum. Het ontwerp heet Dok Zuid. Eerder mocht ook de Antwerpse bevolking haar voorkeur kenbaar maken.

Ondergrondse parking

De stad had een aantal uitgangspunten naar voor geschoven. Het ontwerp moest in eerste plaats groen zijn, een connectie hebben met het water en plaats bieden voor culturele evenementen.

'Dok Zuid' beantwoordt aan die criteria. Zo komt er een lappendeken van tuintjes in het noorden, centraal komt een open ruimte met waterpartijen en aan de zuidkant komt een podium voor optredens. Het plein wordt afgezoomd door bomen, met ruimte voor terrasjes.

Het ontwerpteam krijgt nu tot midden 2017 om de plannen verder te finaliseren. De burger zal inspraak blijven hebben bij de verdere ontwikkeling. Na de bouw van ondergrondse parkings kan er in 2018 met de aanleg van het park gestart worden.