Direct naar artikelinhoud

Facebook-bericht drijft jongeman tot zelfdoding

Een 22-jarige Aalstenaar heeft zich van het leven beroofd nadat op Facebook een foto van zijn verloren bankkaart en drugsresten werden gepubliceerd. Een zoveelste geval van 'online shaming' dat slecht afloopt.

"Als je snuift op onze brievenbus, zorg dan dat je alles meehebt", las het bericht dat veelvuldig werd geliket en gedeeld. Het heeft B.V.H. maandagochtend zo ver gedreven dat hij besloot een einde te maken aan zijn jonge leven. De telg van een gegoede architectenfamilie had na een avondje stappen zondagochtend drugs gebruikt op een binnenkoertje van een appartementencomplex.

Na het druggebruik vergat hij zijn bankkaart en een deel van de drugs op de binnenkoer. Bewoners van het appartementsgebouw ontdekten de drugs en de bankkaart en contacteerden naar eigen zeggen B. via een privébericht. "Daar reageerde hij niet op", klinkt het. Daarna plaatsten ze het bericht. Meteen werd de foto geliket en gedeeld. "Hij werd zelfs getagd", vertelt een vriend.

"Het was nooit de bedoeling dat dit zou gebeuren", klinkt het bij het koppel achter het Facebook-bericht. "Het was al de vijftiende keer dat we drugs aantroffen op ons koertje, terwijl onze kinderen hier rondlopen. Die post was bedoeld om het vele druggebruik hier aan te klagen."

Gebrek aan context

Volgens social media-expert Ben Caudron is het bericht van het koppel een uitgelokte, impulsieve daad. "Facebook verleidt ons om dingen te posten", vertelt Caudron. "Dit bericht is geplaatst binnen een bepaalde context, maar zal nooit de bedoeling hebben gehad om die jongeman zo zwaar te treffen. Maar veel te vaak wordt niet nagedacht over de gevolgen.

"Het is ook eigen aan onze tijd dat we heel hard zijn voor elkaar en het recht in eigen handen nemen. Samen met de snelheid waarmee zo'n bericht zich via het internet verspreidt, onderschatten we de gevolgen aan het gebrek aan context bij de berichten die we plaatsen."

"Een zelfdoding gebeurt zelden door één voorval", reageert zelfdodingsexperte Gwendolyn Portzky op het dramatische voorval. "Bij meer dan 90 procent zijn er verschillende onderliggende problemen zoals depressie of middelenmisbruik.

"Ook psychologische factoren spelen een rol. De vrees voor een blijvend stigma kan een kwetsbaar iemand dermate hopeloos maken dat hij de impact van zo'n voorval overschat en een dramatische beslissing neemt."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en zelfmoord1813.be