Direct naar artikelinhoud

Olivier Jacobs, de beste barman van de wereld?

Omdat het niet altijd een mojito moet zijn: geef cocktails extra punch met pikante pepers of een scheut witbier. Gentenaar Olivier Jacobs, de beste barman van België, mixt verrassende ingrediënten in zijn cocktails. Binnenkort gaat hij ons land vertegenwoordigen op de finale van de World Class Bartender Contest.

Geheime recepten van de beste barman van het land

Gepeperde cocktails

Hij laat in zijn shaker kijken en verklapt enkele recepten.

1 Ménage à trois

Ingrediënten

4 cl Geranium gin l 2 cl citroensap l1 cl marasquinolikeur

l0,5 cl crème de violette l4 verse frambozen

l4 blaadjes verse basilicum l1/2 wit van een ei

Werkwijze

Shake alles 10 seconden zonder ijs. Nog eens 15 seconden shaken mét ijs.

Dubbel zeven (strainen) in een voorgekoeld cocktailglas.

Werk af met een basilicumblaadje.

Weetje

"Deze cocktail ontstond toen 2 meisjes aan de bar 'iets anders'

wilden proeven. Maar de naam verwijst eigenlijk naar de mix van

drie klassiekers: Aviation, Gin Basil Smash en Clover Club."

2 In bed with the devil

Ingrediënten

5 cl Ketel One wodka geïnfuseerd met citroengras (Snij 2 à 3 stelen citroengras in stukjes

en laat weken in de wodka gedurende 3 weken. Schud regelmatig. Verwijder het

citroengras.) l2 cl Midori (Japanse meloenlikeur) l2 cl vers citroensap

l5-tal druppels Bitter Truth Celery Bitters lrode peper

Werkwijze

Kneus een stukje rode peper in een shaker met een muddler.

(Verwijder eerst de zaadjes als u het niet té heet wenst.) Voeg de andere ingrediënten toe. Shake ongeveer 15 seconden met ijs.

Werk af met 1 of 2 'peperhoorntjes'.

3 Hendy Collins

Ingrediënten

4,5 cl Hendrick's gin l3 cl citroensap l1,5 cl zoethoutsiroop

(Breng 250 gr versnipperd zoethout aan de kook met 1 l water.

Zet op een laag vuur als het kookt en voeg 1 kg suiker toe. Zeef het zoethout eruit als de suiker is opgelost.) lwitbier (Vedett of Augustijn)

Werkwijze

Doe de eerste drie ingrediënten in een longdrinkglas met veel ijs.

Roer om te mengen. Voeg witbier toe tot bijna aan de glasrand.

Werk af met een drietal schijfjes komkommer.

Weetje

"Deze cocktail was een razend succes op de afterparty van Bloot!, het culinair feestje dat onlangs georganiseerd werd door The Flemish Foodies in Gent."

4 Flying peppa

Ingrediënten

4,5 cl Tanqueray No. Ten gin l2 cl citroensap l2 cl marasquinolikeur

(Maraska Maraschino of Luxardo) l1,5 cl crème de violette l1/5 gele paprika

Werkwijze

Kneus de paprika's in een mengglas of shaker. Voeg de andere ingrediënten en ijs toe. Shake 15 à 20 seconden. Dubbel zeven (strainen) in een voorgekoeld cocktailglas.

Werk af met een verse kers.

Weetje

"Dit is een variatie op de klassieker Aviation. Ik stuurde dit recept in voor de cocktailbijbel Annual manual for bartenders

en het werd prompt opgenomen."

Stiel geleerd in: het Gentse Café Théâtre,

waar hij 8 jaar geleden als jobstudent begon. Cafe Théâtre staat bekend als dé cocktailbar van Gent, met meer dan 100 dranken

achter de toog.

Leeftijd: 29.

Hobby vs. beroep: Jacobs studeerde beeldende kunsten aan het KASK in Gent. Cocktailshaken is zijn uit de hand gelopen hobby waarvan hij intussen zijn beroep heeft gemaakt.

Flair: Razendsnel en met schwung. Hij doet er gemiddeld tussen 30 seconden en 3 minuten over om een cocktail te shaken. Zonder show. "De showgeneratie is passé. De nieuwe trend heet sprezzatura, iets moeilijks er makkelijk laten uitzien."

Prijsbeest: Jacobs won eind mei de Benelux-editie van de Diageo World Class Bartender Contest. Hij mag op 11 juli als beste shaker van ons land naar de meerdaagse internationale finale in India. Als hij deze finale wint, mag hij zichzelf 'beste barman van de wereld' noemen, maar hij schat zijn kansen realistisch in: "Vorig jaar won Erik Lorincz, de barman van het prestigieuze Savoy Hotel in Londen. Dat zegt genoeg, niet?"

Toekomstplan: Jacobs wil naar het voorbeeld van The Flemish Foodies (het kokscollectief van Olly Ceulenaere, Jason Blanckaert en Kobe Desramaults) samen met collega-shakers Erik Veldhuis en Ben Wouters een gelijkaardig initiatief oprichten, The Belgian Barflies. Wordt verwacht deze zomer. n