Direct naar artikelinhoud

‘Ik wil de nieuwe Sonck worden’

Jelle Vossen (21) komt morgen in Kazachstan allicht voor het eerst aan de aftrap voor de Rode Duivels. Bondscoach Georges Leekens liet gisteren verstaan dat Lukaku voorin steun krijgt en het is nauwelijks denkbaar dat die steun van iemand anders zou komen dan van de topschutter in de Belgische competitie.

Vossen is er in elk geval klaar voor. ‘Als de trainer mij opstelt, ga ik mijn stinkende best doen’, zegt de Limburger.

Jelle Vossen mocht tot nu toe drie keer invallen voor de Rode Duivels: vorig jaar op de Kirin Cup tegen Chili en Japan en onlangs in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. Afgaande op de woorden van de bondscoach én op de manier waarop die Vossen gisteren apart nam, mag de Belgische topschutter mee voor de eerste drie punten zorgen. “Als hij me opstelt, ga ik in elk geval mijn stinkende best doen”, zegt Vossen. “Ik ga er alles aan doen om klaar te zijn, ik ga alles geven. Voorlopig wacht ik af tot de trainer zijn keuze bekendmaakt, maar ik kijk er enorm naar uit. Hier heb ik altijd van gedroomd. Het is nu het moment om bij te leren en de volgende stap te zetten.”

Vossen is er niet rouwig om dat zijn reeks van negen opeenvolgende wedstrijden met goals vorige vrijdag onderbroken werd in Mechelen “Daarmee is de storm toch een beetje gaan liggen. Ik had graag gescoord om daarmee de drie punten mee te nemen in Mechelen, maar anderzijds ben ik blij dat ik weer een beetje mijn normale gang kan gaan. Iedereen was met die reeks bezig, iedereen vroeg zich af of ik dat record van Van Himst en zo zou pakken. Nu is het weer: back to business.”

En dus kan Vossen met een fris hoofd in de rug van diepe spits Lukaku voetballen. “Alleen diep in de spits staan, is niet zo mijn ding”, zegt hij. “Ik heb nog nooit met Romelu samen gespeeld, maar iedereen zou graag rond hem voetballen. Hij maakt veel loopacties, hij creëert ruimte, dat lijkt me ideaal voor de tweede opkomende spits. Het is een beetje vergelijkbaar met de manier waarop ik met Ogunjimi speel bij Genk. Dan is het aan mij om op het juiste moment te komen. Vooral ook omdat Kazachstan een punt zal willen pakken vanuit een goeie organisatie. Het initiatief zal aan ons zijn, maar daar hebben we ook de kwaliteiten voor. Zelf wil ik ook absoluut iets laten zien.”

Het is van moeten

Het is ook van moéten, na de 0 op 6 tegen Duitsland en Turkije. “We weten wat ons te doen staat”, zegt Vossen. “Iedereen is uit op goeie resultaten. En de sfeer in de groep is goed. Ik weet niet hoe het vroeger was, maar Franstaligen en Nederlandstaligen zitten gewoon samen aan tafel. Iedereen is gemotiveerd en weet dat het nu moet gebeuren. Het was een enorme ontgoocheling dat we 0 op 6 pakten, maar we hebben dat samen verwerkt. Er heerst nu een positief gevoel en dat is de enige juiste manier om verandering te brengen. We hebben resultaten nodig, het is cruciaal dat we nu 6 op 6 pakken.”

Jelle Vossen heeft in elk geval één groot voorbeeld bij de Rode Duivels. “Wesley Sonck is een beetje hetzelfde type als ik”, vindt hij. “Ik ga in de nationale ploeg dan ook proberen te doen wat hij altijd gedaan heeft.”

Mertens geblesseerd

Debutant Dries Mertens liep er wat minder gelukkig bij dan Jelle Vossen. Tijdens de middagtraining in de Astana Arena liep hij mogelijk een breuk op van het middenvoetsbeentje. De Utrechtmiddenvelder blesseerde zich zonder tegenstander in de buurt. Mogelijk gleed hij uit op het kunstgras waarop de Rode Duivels morgen hun interland moeten spelen. Mertens’ wreef was enorm gezwollen en werd meteen met ijs behandeld. Gisteravond kon hij nauwelijks lopen. Vandaag, als de zwelling is afgenomen, zal Mertens nauwkeurig onderzocht worden, maar de kans is bijzonder klein dat hij speelklaar geraakt.