Direct naar artikelinhoud

Duo antwoordt met messteken

'Wat doen jullie hier met een mes?' Die vraag aan twee onbekenden heeft de 19-jarige Mikey Peeters gisterochtend met zijn leven bekocht op de Grote Markt van Brugge. Een vriendin kon een beschrijving geven van de daders, maar die waren gisteren nog spoorloos.

"Een beangstigende daad van zinloos geweld", zo omschrijft parketwoordvoerster Fien Maddens de feiten. "Het slachtoffer kende de daders niet. Hij zag hen voor het eerst op de plaats van de feiten." Mikey Peeters was eergisteravond met enkele vrienden gaan stappen in een paar cafés in het centrum van Brugge. Op het einde van de avond begeleidde hij een meisje uit het gezelschap naar huis. In de Geernaartstraat, een steegje tussen de Eiermarkt en de Grote Markt, zag hij twee jongemannen staan. Een van hen hield een groot mes in zijn hand.

Volgens het meisje dat bij hem was vroeg Mikey Peeters de twee om uitleg. "Wat doen jullie hier met een mes?" Waarop een schermutseling ontstond. Wat er toen precies gebeurde, wordt nog volop onderzocht, maar een van de twee jonge kerels begon te steken. Peeters probeerde te vluchten, maar werd vastgehouden door de daders. De steekpartij eindigde bij de Fnac op de Grote Markt, waar het slachtoffer neerviel. De daders vluchtten weg in de richting van de Steenstraat, en werden daarna niet meer gezien.

Ooggetuige

De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar het slachtoffer kon niet meer worden gered. Hij overleed in het ziekenhuis aan de steekwonden. Een autopsie moet vandaag uitwijzen waar hij precies gestoken werd.

Het achttienjarige meisje dat alles voor haar ogen zag gebeuren, kon een goede beschrijving geven van de messentrekkers en het wapen. De man die vermoedelijk het mes hanteerde, is ongeveer 1,80 meter groot, heeft een getaande huidskleur en zwart, kort geschoren haar. Zijn haar was langs de zijkanten geschoren, bovenaan was het naar achter gekamd met gel erin.

Hij moet ongeveer 24 jaar oud zijn en droeg een wit T-shirt met een zwart hemd erboven. Op het hemd was een verticale witte streep waarop de knopen waren genaaid. Hij hield een soort vleesmes vast van ongeveer 20 centimeter lang met een plastic wit of geel handvat. Het wapen was gisteren nog niet teruggevonden.

De tweede dader is ook halfweg de twintig, blank en met kort bruinblond haar en een normale lichaamsbouw. Hij was sportief, maar sober gekleed. Tijdens de schermutseling verloor hij zijn bril, van het merk Black&Gold. De bril vertoonde enkele bloedspatten toen de politie hem terugvond. Volgens de kroongetuige spraken de twee daders Nederlands met een vreemd accent.

De steekpartij was live te zien op beelden van een webcam die gestreamd worden op de toeristische site van het Comité voor Initiatief van Brugge. "Maar die beelden mogen we om privacyredenen niet opslaan", zegt Yannick Vermeire. "Alleen wie op dat moment zat te kijken, kan het gezien hebben." Het Nieuws van VTM gaf gisteren beelden van een bewakingscamera vrij. Daarop was de steekpartij te zien, maar niemand was herkenbaar door de te grote afstand.

Peeters volgde les aan de Hotelschool in Kortrijk. De school reageert diep geschokt. Vrienden kwamen gisteren bloemen leggen op de plaats van de steekpartij. "Ik snap echt niet dat zoiets in Brugge kan gebeuren."