Direct naar artikelinhoud

Geen akkoord over fietspad in Brussel? Schilder het 's nachts

Het gewest en de stad Brussel kibbelden al maanden over een fietspad op de drukke kleine ring bij het Zuidstation. Het gewest besliste om gisternacht inderhaast een fietspad te schilderen.

Waar het vandaan kwam was onduidelijk, maar gisterochtend lag het er plots. Op de Brusselse kleine ring tussen het Zuidstation en de Ninoofsepoort. Een fietspad. Geen afgescheiden of verhoogd exemplaar. Nee, zo ambitieus is het Brusselse fietsbeleid nu ook weer niet.

Op een van de drie beschikbare rijstroken was 's nachts gewoon inderhaast een fietspad geschilderd. Vanochtend moet er een tweede wonder geschied zijn, want ook aan de andere kant van de ring zal dan een fietsstrook liggen.

De meeste lokale politici beschouwen een nieuw fietspad in hun stad of gemeente als een extra troef. In Brussel is dat niet het geval. Schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) reageert ontgoocheld. Het Brusselse schepencollege is immers een heuse 'mobiliteitsstudie' rond de centrale lanen aan het uitvoeren. Het resultaat van dat onderzoek wordt in de eerste helft van 2014 verwacht. Tot dan wilde het stadsbestuur niets doen. Ampe wil ook niet dat er door een fietspad parkeerplaatsen verdwijnen.

Illegaal

Maar de stad Brussel heeft in dit dossier niet het laatste woord. Het fietspad op de kleine ring is immers een gewestweg. Voor de zomer werd er al een test met een 'voorlopig' fietspad door het gewest uitgevoerd. Brussels schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) omschreef die demarche als "illegaal" omdat ze zonder toestemming van de stad gebeurde.

Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) trok zich echter niets aan van het protest. Uit de evaluatie van haar test bleek dat het autoverkeer op dat stuk kleine ring vlot liep en de maximumsnelheid daalde. Ze besliste dan ook door te zetten met haar plannen.

Ampe op Twitter: "Heb gevecht voor veilig fietspad verloren, maar zal er toch voor blijven ijveren". Ze kreeg prompt als reactie: "Dit is veiliger en beter dan niets".