Direct naar artikelinhoud

Wereld schaart zich achter Iraanse Sakineh Ashtiani

Meer dan tachtig artiesten, academici en politici, onder wie de Europese hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton en de Britse zanger Sting, hebben in een open brief de Iraanse regering opgeroepen Sakineh Ashtiani vrij te laten. De 43-jarige vrouw werd ter dood veroordeeld voor de moord op haar man.

“Sakineh Mohammadi Ashtiani heeft genoeg geleden”, zeggen de ondertekenaars in een open brief aan de Iraanse hoogste geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei en president Mahmoud Ahmadinejad op de voorpagina van het Britse dagblad The Times. “Wij roepen de Iraanse regering op om mevrouw Ashtiani onmiddellijk vrij te laten, net zoals haar zoon Sajad Ghaderzade.”

Onder de briefschrijvers heel wat bekend volk zoals de Amerikaanse acteur Robert De Niro, de Britse zanger Sting en de Nigeriaanse Nobelprijswinnaar Wole Soyinka. Ook de Europese hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton, de leider van de Britse Labourpartij Ed Miliband en de burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë ondertekenden de brief.

De oproep komt er nadat Ashtiani vrijdag op de Iraanse staats-tv werd opgevoerd. Voor het oog van de camera werd ze verplicht om de moord op haar man te reconstrueren. Sakineh werd in 2006 ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op haar echtgenoot. Later veroordeelden de Iraanse autoriteiten haar ook tot de dood door steniging voor overspel.

Na die uitspraak begonnen haar 22-jarige zoon Sajad en 17-jarige dochter Farideh met succes een campagne tegen de veroordeling van hun moeder. Onder die internationale druk herzag het Iraanse gerechtshof uiteindelijk het vonnis, ‘steniging’ werd omgezet in ‘dood door ophanging’.

“Ashtiani zit al vijf jaar in de gevangenis en heeft al 99 zweepslagen gekregen, terwijl de man die veroordeeld werd voor de moord op haar man en waarmee ze zogezegd een affaire had, vrij rondloopt”, aldus de prominente briefschrijvers.

Het is de tweede keer dat de wereld zich openlijk schaart achter Sakineh Ashtiani. Vijf maanden geleden publiceerde The Times een gelijkaardige brief waarin bekende figuren hun “afschuw en ontsteltenis” uitspraken over de zaak. (SV)