Direct naar artikelinhoud

20.000 helpende handen dankzij één tweet

Het stof van de explosies was amper gaan liggen of te midden van alle ellende steeg ook een warme gloed van solidariteit op. Via Twitter boden duizenden mensen gestrande pendelaars een lift of slaapplaats aan. Aan de basis lag één tweet van een 26-jarige Leuvenaar.

Goedele Liekens liet weten dat ze zes slaapplaatsen ter beschikking stelde en zanger Tom Helsen bood aan om "een paar uur rond te rijden om mensen thuis te krijgen". De hashtag #ikwilhelpen bundelde gisteren ruim 20.000 berichten van mensen die een steentje wilden bijdragen. Onder hen enkele bekende Vlamingen, maar vooral ook veel doodgewone, bezorgde landgenoten. Zoals Thomas Van Oppens uit Kessel-Lo. Deze 26-jarige student-leraar liet als allereerste weten dat hij wou helpen.

"Ik was het nieuws aan het volgen", vertelt Van Oppens. "Ineens schoot me een quote te binnen van Mister Rogers, een Amerikaanse tv-presentator bekend van zijn programma's voor kinderen: "Wanneer ik als kleine jongen angstwekkende beelden zag in het nieuws, zei mijn moeder steevast: 'Kijk naar de mensen die helpen; je ziet altijd mensen die hulp bieden.' Ik dacht: dat is wat ik nu moet doen! Ik heb tijd, ik heb een auto, ik bied gewoon mijn hulp aan."

'Tous ensemble'

Om exact 10.27 uur postte Van Oppens zijn tweet met de hashtag #ikwilhelpen. In de loop van de dag zouden ruim 20.000 berichten met die hashtag verstuurd worden. "Ik heb daar een enorm warm gevoel bij gekregen", zegt hij. "Zelf heb ik uiteindelijk niemand een lift moeten geven, maar ik ben oprecht blij dat op een dag als vandaag meer hulp aangeboden wordt dan er nodig is. Het belangrijkste is dat ik mensen aan het denken heb gezet. Dat we met zijn allen hebben laten zien dat wij dit als Belgen aankunnen. Tous ensemble: het klinkt misschien naïef, maar als je je bedreigd voelt, is zo'n gevoel van solidariteit toch veel waard. We hebben met zijn allen gereageerd op een vriendelijke, niet-agressieve manier. Echt ongelooflijk."

Ook onder hashtags als #opendoors of #OpenHouse boden mensen hulp aan. "Achteraf bekeken had ik misschien ook beter een Engelstalige hashtag aangemaakt", zegt Van Oppens. "Maar daar heb ik niet bij stilgestaan." Het heeft anderstaligen ook niet belet om massaal mee te surfen op de golf van solidariteit, zo konden we opmaken uit de vele Engels- en Franstalige berichten die met de hashtag #ikwilhelpen op Twitter verschenen.

De spontane hulp van vele burgers bracht zelfs de Brusselse hotels op ideeën. Zij lieten weten dat ze vrije kamers gratis aanboden aan al wie getroffen was door de aanslagen. Daarnaast stelde de Brussels Hotels Association samen met de Brusselse Kamer van Koophandel een infonummer in werking. "Op die manier kunnen we alle vragen beantwoorden en de mensen die een onderdak zoeken, zo goed mogelijk helpen."