Direct naar artikelinhoud

Obama geeft geheime documenten vrij

Amerikaans president Barack Obama zal geheime documenten van de inlichtingendiensten vrijgeven over de brutale, militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983) en de rol die de Verenigde Staten daarbij hebben gespeeld. Hij wil daarmee "een bijdrage leveren aan het genezingsproces in Argentinië", zo heeft zijn veiligheidsadviseur Susan Rice donderdag aangekondigd. Tijdens het bewind van de junta in Argentinië, ook wel de 'Vuile Oorlog' genoemd, kwamen tienduizenden burgers om. Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de militaire staatsgreep op 24 maart 1976 en het bezoek dat Obama er op 23 en 24 maart zal brengen, zal de president een reeks geheime documenten vrijgeven. De regering in Argentinië is alvast blij met de beslissing. "Het is een historische gebeurtenis waarover wij zeer tevreden zijn", liet de Argentijnse Kabinetschef Marcos Peña optekenen.

Vorige week had Mauricio Macri, de president van Argentinië, nog laten weten dat hij Obama zou vragen om de documenten vrij te geven tijdens diens tweedaags bezoek in het land.

Sinds 2002 hebben de VS al zo'n 4.000 documenten uit de periode van de dictatuur in Argentinië vrijgegeven, maar nu zullen voor het eerst ook documenten uit het archief van het leger en de geheime diensten openbaar worden gemaakt.