Direct naar artikelinhoud

Finish nabij voor begrotingsoverleg

Als het van premier Charles Michel (MR) afhangt, is er eerstdaags een akkoord over de begrotingscontrole. Zo goed als alles ligt op tafel, nu moeten er 'alleen' nog knopen doorgehakt worden.

Gisteren kwam de regeringstop niet samen, maar in de coulissen werd wel druk overlegd. Van een doorbraak was nog geen sprake, maar het gaat in de juiste richting, klinkt het.

Knoop 1: redesign overheidsdiensten

Een van de problemen blijft de 'redesign' van de overheidsdiensten. Die moet dit jaar 100 miljoen euro opleveren aan efficiëntiewinsten, maar voorlopig is dat bedrag nog een verre droom. N-VA toont zich alvast bereid om 40 miljoen euro te besparen op de verschillende zwart-gele overheidsdiensten.

"Dat bedrag kan oplopen, maar dan moeten de andere partijen ook iets doen op hun departementen", zegt een bron. "CD&V en Open Vld zeggen altijd dat het minister Steven Vandeput (N-VA) zijn fout is dat de redesign amper oplevert, maar dat klopt niet: hij coördineert die operatie alleen maar. Zij moeten zelf ook eens in actie schieten. Anders gaat het niet."

Het is wachten op een tegenvoorstel van de andere partijen om de redesign op gang te trekken. "Het zijn wel degelijk de cijfers van Vandeput die niet kloppen", klinkt het daar.

Knoop 2: besparingen sociale zekerheid

Niet dat er geen vooruitgang wordt geboekt. De menukaart met mogelijke maatregelen is intussen uitgebreid. Zo staan in de sociale zekerheid nieuwe besparingen op stapel. Vooral N-VA dringt hier op aan.

Er liggen een aantal voorstellen op tafel. Wie tijdskrediet aanvraagt, zal binnenkort strenger gecontroleerd worden. Ook wordt de economische werkloosheid aangescherpt en zullen de uitkeringen anders berekend worden. Er komen geen nieuwe maatregelen, wel zullen misbruiken beter opgespoord worden.

Alles samen brengen deze maatregelen zowat 68 miljoen euro op dit jaar. Dat is geen gigantische som maar Kris Peeters, de CD&V-minister bevoegd voor werk, vindt het een aanzienlijke inspanning. Vraag is of de andere regeringspartners hetzelfde denken. Bij N-VA en Open Vld is niet iedereen overtuigd.

Knoop 3: flexibelere arbeidsmarkt

Misschien komt er wel een pasmunt: een flexibelere arbeidsmarkt. In de eerste plaats gaat het om het openbreken van de 38-urige werkweek. In veel sectoren blijken contracten op basis van gewerkte uren per week te rigide. Werknemers moeten in principe steeds 38 uur werken per week, ongeacht hoe druk of kalm het is.

De regering wil daarom werken aan arbeidscontracten op jaarbasis. Tegelijk zijn er plannen om het mogelijk te maken overuren in cash te laten uitbetalen in plaats van in verlofdagen. En werknemers zullen extra vormingsdagen krijgen. De sociale partners moeten over deze ingrepen sowieso nog hun zeg doen.

Knoop 4: fiscale fraudebestrijding

In de nasleep van het schandaal rond de Panama Papers is de druk hoog om belastingontwijking of -fraude via belastingparadijzen te beteugelen. Meer dan 700 Belgen duiken op in het dossier. MR en CD&V hebben al simulaties laten maken. Beide partijen hopen op extra inkomsten van zo'n 30 miljoen euro.

Gisteren zat een werkgroep hierover samen. De meest voor de hand liggende maatregel is een uitbreiding van het antifraudeplan dat financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) in december heeft voorgesteld. Op kruissnelheid moet dat nu 425 miljoen euro nu opleveren. Hier kan misschien nog iets bij.

Het is ook uitkijken wat de invloed van Panama Papers op de inkomsten uit regularisaties is. Sommigen hopen dat mensen met hun geld op buitenlandse rekeningen dat alsnog aangeven bij de fiscus.