Direct naar artikelinhoud

De wiskunde is het bijna zeker: Club kampioen

De kans dat het voor Club Brugge nog fout loopt in de titelstrijd is op papier erg klein. Rekening houdend met alle mogelijke scenario's - en dat zijn er liefst 531.441 - maakt Club 88,69 procent kans om kampioen te spelen.

Trainer Michel Preud'homme wilde er zich zondag niet aan wagen. "Ik wil het niet horen of lezen, die conclusies van de pers. We zijn nog niet eens zeker van de derde plaats." Dat klopt dus niet. Volgens het mathematisch model dat Jan Van Haaren hanteert, doctoraatsstudent aan het departement computerwetenschappen van de KU Leuven en ook werkzaam bij DTAI Sports Analytics Lab, is Club nu al op zijn minst zeker van de derde plek.

Betere cijfers dan vorig jaar

Van Haaren paste de zogenaamde Monte Carlo-simulatie toe op de zes clubs in play-off I. In die simulatie wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals de sterkte van een ploeg (gebaseerd op hun behaalde resultaten), de moeilijkheidsgraad van hun programma, het thuisvoordeel en hoe vlot de betrokken clubs scoren in uit- en thuiswedstrijden. Met nog vier speeldagen te gaan, staan er in totaal twaalf matchen op het programma in play-off I, telkens met drie mogelijke uitkomsten. Drie tot de twaalfde macht betekent 531.441 mogelijke scenario's.

In liefst 471.335 scenario's (88,69 procent) komt Club Brugge als kampioen uit de bus. De kans dat blauw-zwart de titel nog uit de hand geeft, is bijzonder klein: 9,66 procent dat het als tweede finisht, 1,65 procent dat het pas derde wordt.

Vergeleken met vorig jaar staat Club er een stuk beter voor. Met nog drie speeldagen te gaan, maakte Club toen slechts 21,2 procent kans om kampioen te spelen. AA Gent had toen theoretisch de beste kansen (56,9 procent) en in de praktijk kwam die wiskundige prognose ook uit.

De enige concurrentie voor Club komt uit Anderlecht (9,36 procent kans om met de titel aan de haal te gaan) en AA Gent (1,95 procent). Racing Genk is sinds vorig weekend mathematisch uitgeteld.