Direct naar artikelinhoud

Honderd doden bij tempelbrand in India

Bij een brand in een tempel in Paravur, in de Indiase staat Kerala, zijn zeker honderd doden gevallen. Een vuurwerkpijl landde op de voorraad vuurwerk, met een reeks ontploffingen tot gevolg.

De ramp deed zich voor bij de start van het lokale hindoe-nieuwjaar in de zuidelijke staat in India. Duizenden gelovigen waren samengekomen bij de tempel om dat te vieren en van het vuurwerk te genieten. Dat startte om middernacht en zou vier uur duren. Tegen het einde van het vuurwerk, rond half vier 's nachts, liep het compleet fout toen een vuurwerkpijl op de plaats landde waar het overige vuurwerk opgeslagen was. Daarna kwamen er enkele hevige ontploffingen die onder meer het dak van het administratieve gebouw bij de tempel eraf bliezen en een ander gebouw deed instorten.

Volgens de lokale politie stierven zeker 102 mensen door de explosies en instorting. Er zijn ook meer dan 380 mensen gewond. De ravage was enorm, zegt een getuige aan het persbureau Reuters. "Er lagen lichaamsdelen verspreid over de vloer en op het dak lag een arm."

Geen toestemming

Volgens die getuige werd er nu veel meer vuurwerk afgeschoten dan andere jaren. "Vroeger was er ook vuurwerk, maar nooit op dezelfde schaal als nu." In Kerala staan vele tempels die jaarlijks met elkaar strijden voor het mooiste vuurwerk. Een jury kiest telkens de winnaar.

"We doen ons best om de mensen die nog vastzitten te bevrijden", aldus de regionale minister Ramesh Chennithala, die toevoegt dat er een onderzoek geopend zal worden naar de brand. De premier van de deelstaat Kerala verklaarde al snel dat de lokale autoriteiten geen toestemming hadden gegeven aan de tempel voor het vuurwerk. "Er was zelfs geen toestemming om vuurwerk op te slaan."

De Indiase eerste minister Narendra Modi, die naar de plaats van de ramp ging, betuigde via Twitter onmiddellijk zijn medeleven. "Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe hartverscheurend en shockerend de brand in de tempel is. Mijn gedachten gaan naar de gezinnen van de overledenen en mijn gebeden naar de gewonden." Modi kreeg de voorbije jaren vaak kritiek omdat hij te laks reageerde op rampen zoals bijvoorbeeld bij de overstromingen in Chennai eind vorig jaar.