Direct naar artikelinhoud

'Blonde engel' houdt Grieken in de ban

Wie is dit blonde, ongeveer 4-jarige meisje? En waar zijn haar ouders? Het raadsel houdt Griekenland al dagen bezig. 'Mysterie: een blonde engel zonder identiteit', kopte de populaire krantTa Neazaterdag.

De Griekse politie vond het meisje vorige week bij een inval op zoek naar wapens en drugs in een zigeunerkamp bij de provinciestad Farsala. Een vrouwelijke onderzoeker ontdekte het kind, dat er met haar bleke huid en grijsblauwe ogen heel anders uit zag dan het Romakoppel waarbij zij woonde. "Ze zag een klein blond hoofd onder het beddegoed uit steken", zei een hulpverlener. "Dat vond ze vreemd."

De politie achterhaalde dat het paar volgens de burgerlijke stand ten minste tien kinderen moest hebben. De vrouw zou in tien maanden tijd zijn bevallen van zes kinderen. Er bleken er slechts vier aanwezig. Toen de politie de 39-jarige man en 40-jarige vrouw ondervroeg over de herkomst van 'Maria', zoals het meisje werd genoemd, gaven ze wisselende verklaringen. DNA-tests wezen uit dat het kind niet van hen is. Daarop arresteerde de politie het stel op verdenking van ontvoering. Een mogelijk motief zou zijn dat een blond kind met bedelen meer geld ophaalt.

Het meisje werd ondergebracht bij een hulporganisatie en de politie lanceerde een internationale zoektocht naar de ouders. Dit weekend kwamen duizenden tips binnen. "Haar gelaatstrekken suggereren dat ze uit een Oost- of Noord-Europees land komt", aldus een politiewoordvoerder.

De zaak raakt in Griekenland een open zenuw. Omvangrijke illegale immigratie veroorzaakt de laatste jaren grote spanningen in de van oudsher hechte, op de familie gerichte Griekse samenleving. Er is een groeiende afkeer van immigranten en zigeuners en in de politiek is een neonazipartij in opmars. Het gevaar bestaat dan ook dat de vondst van 'Maria' de antipathie jegens de Roma aanwakkert. De meeste van de naar schatting 300.000 Roma in Griekenland leven in bittere armoede. Velen overleven door middel van bedelen, prostitutie of criminele activiteiten.

Valse papieren

De zaak vestigt bovendien de aandacht op het notoir gebrekkige bevolkingsregister in Griekenland. Ook sommige autochtone Grieken geven bij het register meer kinderen op dan ze hebben, om extra uitkeringen op te strijken.

De advocaten van het Romakoppel suggereren dat de gearresteerde vrouw dit wellicht ook heeft gedaan. "Dat zij vervalste papieren heeft, maakt van haar nog geen ontvoerder." Volgens de raadslieden heeft het paar het kind via een tussenpersoon overgenomen van een buitenlandse vrouw die er niet voor kon zorgen. "Het stel hield van dit meisje alsof het hun eigen kind was." Wie de buitenlandse moeder was, zeiden de advocaten er niet bij.