Direct naar artikelinhoud

Cyberaanval Buitenlandse Zaken topje van ijsberg

De militaire inlichtingendienst, Justitie, Belgacom en nu ook Buitenlandse Zaken: allemaal slachtoffers van cyberaanvallen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, zeggen experts. 'De overheid heeft veel te lang veel te weinig gedaan.'

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt vanuit New York dat op computers van Buitenlandse Zaken in 2011 schadelijke programma's zijn aangetroffen die 'met de hulp van Defensie' verwijderd zijn. Reynders zegt niet te weten of er informatie is gestolen.

Het is de zoveelste pijnlijke onthulling van een cyberaanval op de overheid in enkele weken tijd. "Dit is, zonder overdrijven, het topje van de ijsberg", zegt MO-journalist Kristof Clerix, die volgende week een boek uitbrengt over spionage in België. "Ik was onlangs op een conferentie over cyberveiligheid aan de KU Leuven, waar de Nederlandse expert Dennis de Geus vertelde dat er twee soorten bedrijven zijn: zij die al slachtoffer zijn geweest van een cyberaanval, en zij die het nog zullen worden. Hetzelfde gaat op voor de Belgische overheden."

De N-VA riep de regering op tot meer aandacht voor cyberveiligheid van de overheid en van bedrijven, het Comité I deed dat al in 1995. Pas tien jaar later werd een overlegplatform in het leven geroepen, waarin de inlichtingendiensten, federale politie en de overheid samenwerken. Een voorstel tot cyberstrategie volgde nog eens twee jaar later. Op het operationale luik, een coördinatiecentrum, is het nog altijd wachten.

"Het thema is zeker niet nieuw. De plotse belangstelling door mainstreammedia en politiek is dat wel", zegt Clerix. Met dank aan klokkenluider Snowden. "De overheid heeft veel te lang veel te weinig gedaan. Deze reeks incidenten toont aan dat de kwetsbaarheid van ICT-infrastructuur niet alleen een zaak is van overbezorgde IT-specialisten die hun eigen business proberen op te drijven."