Direct naar artikelinhoud

Dat tienjarige uit leven stapt, is zeer uitzonderlijk

Even werd gedacht aan een fataal afgelopen wurgspel, maar het Mechelse parket vermoedt dat de tienjarige jongen die vorige week om het leven kwam, stierf door zelfdoding. Dat gebeurt bijna nooit, zegt het centrum ter preventie van zelfdoding. 'In 2009 in totaal drie keer.'

De tienjarige jongen werd afgelopen week bewusteloos aangetroffen in zijn slaapkamer, waar hij zich had teruggetrokken om te spelen. Het kind had een koord om de hals. Hij werd nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij de volgende dag.

De ouders geloven dat hun zoontje in de problemen kwam na een uit de hand gelopen wurgspelletje. Bij dat spel proberen kinderen en jongeren zichzelf de adem af te snijden door met een sjaal of een riem hun eigen keel dicht te knijpen, met het doel een roes op te wekken. Het levensgevaarlijke spel kan niet alleen tot de dood leiden, maar ook tot levenslange handicaps als blindheid, doofheid en verlamming.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat de jongen op school in aanraking kwam met verhalen over het wurgspel - ook wel 'le jeu du foulard' genoemd - beschouwt het Mechelse parket de hypothese van dat spel niet als de belangrijkste piste. Het parket heeft naar eigen zeggen meer indicaties die wijzen op zelfdoding, onder meer omdat de jongen op het moment van de feiten niet in contact stond met de buitenwereld. Dat wijst erop dat hij niet verwikkeld was in een wedstrijd met andere kinderen, zoals vaak het geval is bij het wurgspel.

Drijfveren

Zelfdoding bij kinderen is in Vlaanderen echter bijzonder zeldzaam. Uit de recentste cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat in 2009 geen enkele jongen tussen 10 en 14 jaar zelfmoord pleegde in Vlaanderen. Bij meisjes werden er in dezelfde leeftijdsgroep drie gevallen van zelfdoding geregistreerd. In 2008 stierven eveneens drie kinderen door zelfdoding, in 2007 twee.

Kirsten Pauwels, directrice van het centrum ter preventie van zelfdoding, bevestigt dat de cijfers over zelfdoding bij kinderen heel laag liggen. "Het komt zo weinig voor dat er niet veel bekend is over de drijfveren van kinderen die het toch doen", zegt Pauwels. "Het is moeilijk in te schatten wat voor een beeld zo'n jong kind heeft van de dood. Het heeft wellicht nauwelijks een besef van de werkelijke gevolgen van zijn daden."

Ook pogingen tot zelfdoding komen uiterst zelden voor bij min-veertienjarigen, zo blijkt uit de statistieken van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek aan de UGent. Van de zelfmoordpogingen die in 2010 werden geregistreerd bij de Vlaamse spoedopnamediensten, wordt minder dan 1 procent toegeschreven aan meisjes tussen 10 en 14 jaar, en minder dan een half procent aan jongens van dezelfde leeftijdscategorie.

kinderen jonger dan 14 jaar stierven in 2009 door zelfdoding,

in 2008 eveneens drie en in 2007 twee