Direct naar artikelinhoud

Zware gevechten langs betwiste Soedanese grens

Troepen van Soedan en Zuid-Soedan zijn deze week slaags geraakt langs de betwiste grens tussen de twee landen. Ook zou Soedan bombardementen hebben uitgevoerd in de buurt van twee olievelden binnen Zuid-Soedanees gebied.

Maandag kwamen de eerste berichten over gewapende strijd bij Heglig, een olierijk gebied waar beide landen aanspraak op maken. Volgens de president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, sloegen soldaten van zijn krijgsmacht eerst een aanval van Soedan af, om vervolgens Heglig over te nemen. De strijd daar zou nog niet zijn geluwd.

Dinsdagochtend, zo berichtte een Zuid-Soedanese woordvoerder, voerde Soedan met twee Antonov-toestellen bombardementen uit bij olievelden in de buurt van de Zuid-Soedanese stad Bentiu. Soedan spreekt de berichten tegen, maar volgens een medewerker van een internationaal oliebedrijf zijn zeker drie bommen afgeworpen.

Het gaat om de ergste gevechten sinds juli vorig jaar, toen Zuid-Soedan onafhankelijk werd. De gevechten komen kort voor een gepland bezoek van Omar al-Bashir, de president van Soedan, aan de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Bashir en Kiir zouden daar onder meer spreken over de grensgeschillen en de verdeling van de olievoorraden. Dat bezoek, zo wordt aangenomen, zal nu waarschijnlijk niet doorgaan.

"Het SPLA (de Zuid-Soedanese krijgsmacht, KB) heeft het voorzien op onze olie en ons leger", zei Ali Osman Taha, de vicepresident van Soedan. Haviken binnen het bewind-Bashir zouden een gesprek tussen beide landen willen dwarsbomen. De grensgevechten zijn hiervan mogelijk onderdeel.

"Het is een oorlog die ons opnieuw wordt opgelegd", zei de Zuid-Soedanese president. Kiir maakte duidelijk te moeten reageren op provocaties van de noordelijke buurman. Bashir staat in eigen land onder politieke druk, nu Soedan sinds de afscheiding van Zuid-Soedan circa driekwart van de olievelden is kwijtgeraakt.

De Zuid-Soedanese olie gaat via een pijplijn door Soedan naar de Soedanese kust. Salva Kiir, wiens regeringskas voor 98 procent afhankelijk is van de olieopbrengsten, legde de uitvoer onlangs geheel stil.