Direct naar artikelinhoud

De Crem noemt aankoop Nederlandse tanks ‘een non-issue’

Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) heeft in de commissie bevestigd dat er geen sprake is van een mogelijke aankoop van Nederlandse Leopardtanks door het Belgische leger. “Dat is een non-issue, een verhaal van horen zeggen”, antwoordde hij op vragen van parlementsleden Karolien Grosemans (N-VA) en Denis Ducarme (MR). “De chef Defensie heeft mij uit eigen beweging meegedeeld dat er geen enkele onderhandeling over de aankoop van Leopardtanks van het Nederlandse leger aan de gang is of plaatsvond.” De Crem is allerminst opgezet met de hele kwestie. Een nota van de Nederlandse regering suggereert immers dat er wel degelijk verkennende gesprekken plaatsvonden met de Belgische legertop over een eventuele aankoop van die oude tanks.

Aantal geregistreerde autodiefstallen en pogingen tot neemt af

Het aantal geregistreerde autodiefstallen in ons land is in de periode 2006-2009 gedaald van 19.470 tot 16.837. Het aantal pogingen tot autodiefstal nam in de vermelde periode eveneens af van 3.652 tot 2.750. In 2009 lag het aantal diefstallen en pogingen tot 6,81 en 9,06 procent lager dan het jaar voordien. Die positieve cijfers raakten bekend via een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) op een vraag van VB’er Peter Logghe. De meeste autodiefstallen worden gepleegd in het Waals gewest (46,04 procent in 2009), gevolgd door Vlaanderen (34,28 procent) en het Brussels gewest (19,68 procent). Bij de pogingen tot autodiefstal is het overgewicht van het Waals gewest (60,15 procent) nog groter, gevolgd door Vlaanderen (25,67 procent) en het Brussel (14,18 procent). Van de gestolen voertuigen werden er in 2009 56,39 procent teruggevonden.

België discrimineert koloniale werknemers in pensioenstelsel

De Europese Commissie daagt België voor het Europees Hof van Justitie omdat het bepaalde voormalige werknemers in de Belgische kolonies zou discrimineren bij de berekening van hun pensioen. De zaak draait rond een tweehonderdtal EU-onderdanen die buiten de Europese Unie wonen en geen Belgisch paspoort hebben. Het probleem is evenwel dat het pensioen van deze mensen niet geïndexeerd werd, in tegenstelling tot dat van hun voormalige collega’s die wel de Belgische nationaliteit hebben. Enkele jaren geleden al liet de Europese Commissie ons land verstaan dat die praktijk in strijd was met het beginsel van non-discriminatie op grond van nationaliteit.