Direct naar artikelinhoud

Gent op een diefje

We vreesden voor het hartritme van de coach van AA Gent, toen we hem bezig zagen langs de zijlijn: zo boos en zo heftig. De landskampioen won in Beveren, maar Hein Vanhaezebrouck kon onmogelijk tevreden zijn.

"Het was wachten op het vernuft van Kums en Matton om de partij te beslissen", zei Vanhaezebrouck. Vernuft op de Freethiel. Het was lang een spookbegrip. "We begonnen goed", vond de coach. Hij had het over het eerste kwartier. Daarna vervelden de Buffalo's. Een hoop slechte passes, foute controles, misverstanden en concentratiestoornissen. Tot de inbreng van Matton, die net als vorige week tegen Standard de schaapjes op het droge bracht.

"Ik had het erover met enkele spelers", aldus Vanhaezebrouck. "Ik vroeg of sommigen al met de wedstrijd tegen Zenit in het hoofd zaten. 'Maar neen, coach', zeiden ze. Het zal wel ... (lacht)"

Vernuft bij Waasland-Beveren viel te zoeken met een vergrootglas. Enthousiasme en een groot strijdershart volstaan niet tegen play-off I-ploegen, besefte trainer Stijn Vreven: "Uiteindelijk is alles terug te brengen tot 'kwaliteit'." De lyriek van de avond op de Freethiel zat hem in de steekpass van Kums en de beheerste intikker van Matton. De eerste uitoverwinning van AA Gent was daar.

Provocatie

Vanhaezebrouck wilde niet bevestigen of Matton morgenavond in Sint-Petersburg aan de aftrap verschijnt. "Thomas moet mij nog altijd tonen dat hij de knop kan omdraaien", snoof Vanhaezebrouck. "Dat hij de stap kan zetten van 'geweldige belofte' naar 'iemand die het waarmaakt'. Het potentieel heeft hij, zelfs om het te doen op Europees niveau." Als provocatie van je trainer kan zoiets tellen.

Vanhaezebrouck zette wel meer spelers scherp. Moses Simon, bijvoorbeeld. "Er zijn de voorbije weken wedstrijden geweest dat ik dacht: 'Hij zit eraan te komen', maar nu ... Als Simon meer ballen achteruit dan vooruit speelt, weet je dat hij niet goed in zijn vel zit."

En toch stak Vanhaezebrouck genoeg genade in zijn verhaal om zijn spelers niet helemaal af te branden. "Ik ben zeker dat we tegen Zenit beter zullen spelen dan tegen Beveren. Na het gelijkspel in Waregem waren er ook twijfels, en zie: drie dagen later voetbalden mijn jongens op een hoog niveau tegen Lyon. Ik maak me niet ongerust." Want perceptie is niet altijd de realiteit, weet ook Vanhaezebrouck. "Wie weet wegen we in Sint-Petersburg niet te licht."

De idealist in Vanhaezebrouck ziet het liever anders, maar Gent voetbalt dezer dagen efficiënt aan twee snelheden. In de Belgische competitie volstaan één goede helft tegen Standard en één goed kwartier tegen Beveren voor een 6 op 6. In de Champions League-ouverture konden de Buffalo's negentig minuten pompen en een punt schrapen.

Morgenavond in Sint-Petersburg zullen de 'usual suspects' weer op de afspraak moeten zijn. Kums, Milicevic, Depoitre. En Thomas Matton. Uiteindelijk is alles terug te brengen tot 'vernuft'.