Direct naar artikelinhoud

Minder loon in ruil voor extra vakantiedagen

Meer en meer bedrijven hebben het begrepen, werknemers maak je gelukkig door flexibele werkregelingen en extra's aan te bieden. Van loon inleveren voor extra vakantiedagen over een droogkuis op het werk, tot een dienst die schoenen van medewerkers herstelt. Op heel wat plekken kan het al.

"Onze werknemers kunnen hun overuren op een ander tijdstip weer opnemen", zegt Jan-Frans Lemmens van ICT-bedrijf Smals. "En werknemers kunnen ook zelf bepalen wanneer ze komen werken en naar huis gaan. Ook telewerk wordt hier gepromoot. Op die manier kun je nog makkelijk de strijk doen of op de kinderen letten voor je komt werken."

Dergelijke flexibele werk- en verlofregelingen hebben een grote aantrekkingskracht op werknemers, maar werkgevers staan er soms nog wat weigerachtig tegenover. Al lijken ze steeds vaker te beseffen dat het ook voor hen positief is.

Als bedrijf dat enkel werkt binnen de overheidsdiensten voor de sociale zekerheid wil ICT-bedrijf Smals zijn sociale missie ook uitdragen naar zijn werknemers. Zijn flex-systeem is positief voor de werknemers, maar ook voor het bedrijf zelf. "ICT is een heel competitieve sector. Het is een absoluut mannenbastion, maar wij zijn er toch in geslaagd om heel wat vrouwen aan te trekken. Ruim een kwart (27 procent) van onze werknemers zijn vrouwen."

Teleworking

Ook bij Sodexo België bieden ze een gelijkaardige flexibele regeling aan. "Voor ouders met kinderen is Flexwork@Sodexo een aangenaam initiatief", zegt Anne Rogier, communicatiemanager bij Sodexo. "Werknemers kunnen kiezen om deeltijds te werken of vanuit een andere plaats dan het hoofdkantoor. En bovendien starten vergaderingen hier niet voor 9 uur en niet na 16 uur, zodat iedereen op tijd op kantoor kan geraken en eventueel kinderen eerst naar school kan brengen of na de werkdag kan ophalen."

Maar sommige bedrijven stoppen niet bij één flexibele regeling, en geven hun werknemers de keuze tussen meerdere soorten regelingen. "Onze werknemers appreciëren de vele keuzemogelijkheden", zegt Anne De Backer, directeur bij Pfizer Brussel. "We hebben de flex95-regeling, waarbij werknemers ervoor kiezen om 5 procent van hun loon af te geven voor 11 extra vakantiedagen die ze kunnen opnemen wanneer ze dat zelf willen."

Ongeveer 10 procent van de werknemers, zowel interne staf als mensen op de baan, kozen vorig jaar voor die regeling.

Bij farmareus Pfizer doen ook heel wat werknemers aan teleworking. Daarbij hebben ze de keuze tussen 2 dagen per week thuis werken, of elke dag eerst 2 uur van thuis uit werken en daarna pas naar het kantoor komen om files te vermijden. En nu de zomer eraan komt biedt Pfizer ook de formule 'compressed workweek' aan. "Elke dag een uurtje langer werken, betekent vrijdagmiddag al naar huis gaan."

Heel wat bedrijven zorgen dus voor meer flexibiliteit. Sommige gaan zelfs nog een stap verder. VRT heeft bijvoorbeeld een eigen kinderopvang, speciaal voor de werknemers. Sodexo opende dan weer een conciergerie op het hoofdkantoor. "Hier kunnen medewerkers schoenen laten herstellen, kleren voor droogkuis afgeven, bloemen laten leveren of een kaartje of klein cadeautje kopen. Kortom, vele zaken die normaal gezien na het werk geregeld moeten worden, kunnen onze medewerkers van op het werk doen."

Gezinsvriendelijk

Dergelijke initiatieven zijn positief voor werknemers, maar ook voor de werkgevers. Bij ICT-bedrijf Smals merken ze dat hun gezinsvriendelijk beleid geapprecieerd wordt door de werknemers en dat ze daardoor ook langer willen blijven werken. "We werken in een sector waar veel verloop is. Wij kunnen vanuit onze overheidspositie moeilijk overbieden of een bedrijfswagen aanbieden. Toch hebben we maar een verloop tussen 3 en 6 procent, dat is veel minder dan in andere ICT-bedrijven."

Ook Anne De Backer van Pfizer Brussel merkt die tevredenheid op bij de werknemers. "Wie eenmaal begint met onze flex95-regeling, blijft die ook meestal gebruiken. Ik heb er ook voor gekozen. Ik heb zelf een kindje van drie thuis en dan moet je al eens vaker naar de arts of naar andere afspraken. Die extra vakantiedagen zijn dan heel handig."