Direct naar artikelinhoud

Noodhulp voor Portugal kan België 2,56 miljard euro kosten

Terwijl experts in Griekenland nieuwe noodhulp in de steigers zetten, lichtte Europees Commissaris Olli Rehn het Europese infuus voor de Portugezen toe. De hulplijn voor Portugal kan België 2,56 miljard euro kosten.

Portugal krijgt 78 miljard euro noodhulp in ruil voor een forse reductie van de uitgaven, een rist ambitieuze hervormingen van de arbeidsmarkt en een stel zware privatiseringen. Dat heeft Europees Commissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn bevestigd in het Europees Parlement. Als de EU-ministers van Financiën volgende week die plannen goedkeuren, kan Portugal de komende drie jaar beschikken over 26 miljard van het noodfonds van de Commissie, 26 miljard van de lidstaten van de eurozone en nog eens 26 miljard van het Internationaal Muntfonds (IMF). Het land zou daarvoor 5,5 à 6 procent rente betalen.

Open Europe, een eurosceptische denktank, heeft berekend dat België via zijn bijdragen aan het IMF, de Commissie en het noodfonds van de lidstaten garant zal staan voor 2,56 van de 78 miljard euro noodhulp. “Wellicht zullen we nooit dat bedrag moeten ophoesten,” verduidelijkt directeur Pieter Cleppe, “omdat België enkel de bedragen waarborgt die niet terugbetaald worden. En Portugal zal zelfs in het ergste scenario nooit helemaal berooid achterblijven.”

Het infuus voor Portugal moet maandag en dinsdag ook nog door de Europese financiënministers goedgekeurd worden. Vooral de Finnen lijken tegen te zullen sputteren. “Er is een unanieme beslissing nodig om de steunmaatregelen ook echt uit te voeren”, waarschuwt Rehn alvast.

Op die ministerraden wordt ook de nakende Griekse schuldherschikking besproken. Daarover wilde Rehn echter niets kwijt. Nochtans streek gisteren de Troika in Athene neer, de experts van de Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF die elk kwartaal de toestand van de Griekse financiën en de haalbaarheid van het herstelplan van de overheid komen testen. Zij moeten bepalen of de Grieken extra noodhulp nodig hebben om hun economie weer op de rails te krijgen. Omdat de zware besparingsplannen de recessie in Griekenland nog verergerd hebben, zal het land zich in 2012 nog niet via de markten kunnen financieren, zoals eerst gepland was.

Mogelijk moet er volgende week een nieuwe injectie overheidsgeld voor de Grieken voorbereid worden, via een bijkomende lening van 50 tot 60 miljard euro. Officials ontkennen evenwel tegenover Reuters dat ze daarover zouden spreken. “We praten niet over noodhulp, en zeker niet over de mogelijke omvang ervan. Jean-Claude Juncker (voorzitter van de eurogroep, FD) heeft die mogelijkheid geopperd, maar tot op vandaag blijven alle opties open.”

Vanuit het Parlement kwam ook kritiek op de geheimzinnigheid rond Griekenland. “We hebben geen geheime onderonsjes nodig die de onzekerheid voeden,” zei de liberale fractieleider Guy Verhofstadt, “maar duidelijke beslissingen over de Griekse kwestie.”