Direct naar artikelinhoud

Kopenhagen op Redzepi's wijze

René Redzepi is in de eerste plaats de chef van Noma, deze week voor de vierde keer verkozen tot beste restaurant ter wereld. Als hij al eens even aan de kookpotten kan ontsnappen, dwaalt hij het liefst door de straten van Kopenhagen, waar hij geboren en getogen is. Nu 'A Work in Progress' - een dag-, recepten- en fotoboek rond het dagelijkse leven in zijn restaurant - in de winkel ligt, mogen we met hem mee. Buitenkansje!

"Kopenhagen is een van de slaperigste hoofdsteden van Europa. Van de miljoen inwoners, is iedereen relaxed, niemand haast zich en het is hier erg veilig. Bovendien druipt de geschiedenis van de muren. "

"Een van de leukste parken om met kinderen naartoe te gaa, ligt net buiten Kopenhagen in Klampenborg. Het heet Dyrehaven, Deens voor 'tuin met dieren' en dat is precies wat het is. De herten en konijntjes huppelen vrij rond, je mag er gewoon tussen wandelen. En je kunt hier ook van alles proeven, van wilde munt tot berkenblaadjes. Kinderen zijn er gek op. Ik weet echter niet of iemand hier al foodtours organiseert - ik moet dringend werk maken van een businessmodel."

"Als je eenmaal in Dyrehaven bent, kun je net zo goed twintig minuten verder noordwaarts rijden, tot in Humlebæk. Daar heb je Louisiana,een museum voor moderne kunst dat heel geschikt is om met kinderen te bezoeken. Het is een mooie manier om hen te laten proeven van cultuur."

"Eenmaal in Louisiana kun je net zo goed nóg twintig minuten verder noordwaarts rijden voor een bezoekje aan het kasteel waar het verhaal van Hamlet zich afspeelt: Kronborg in Helsingør."

www.louisiana.dk en www.kronborg.dk

"Het mooiste uitzicht over de stad heb je inKastellet, een oud militair gebied. Je mag hier gratis binnen en je kunt de haven zien, de rustige woonbuurten en de hele historische binnenstad. Wandel gerust helemaal rond de top! Dit is trouwens een fantastische plek om 's morgens te gaan joggen."

www.kastellet.info

"In Kopenhagen vind je niet alleen een van de beste foodscenes van heel Europa, maar ook de beste koffie. Het eerste wat ik zou doen als ik hier voor het eerst zou arriveren?Een espresso en een croissant bestellen bijDet Vide Hus, rechttegenover Kongens Have, waar je zalig kunt wandelen."

Gothersgade 113

"De hele wereld kent ons Deense smørrebrød. Maar er scheelt iets aan de manier waarop het geïnterpreteerd wordt: als een soort sandwich. Wie echt smørrebrød wil maken, moet daar vier jaar lang voor studeren. Schønnemann, een restaurant in het stadscentrum, bestaat al sinds de 19de eeuw en is een smørrebrød-paradijs. Je stapt er echt een ander tijdperk binnen. Hier kun je enkel lunchen, reserveren is wel noodzakelijk. Een lunch hier gaat altijd gepaard met veel schnapps en bier, en dikke plakken vlees met een brood eronder."

www.restaurantschonnemann.dk

"Ik ben geen fan van de buitenkant van het nieuwe operagebouw. Alweer een grijs gebouw in Kopenhagen, waar het sowieso al zes maanden per jaar grijs is. Maar de binnenkant vind ik adembenemend mooi - het is de moeite waard om een voorstelling mee te pikken. Hetzelfde geldt voor de concerthal van de Deense omroep: ze hebben die net gerenoveerd en het interieur ziet er prachtig uit. Ook de akoestiek is fantastisch."

"Ik ga één geheim verklappen: in Kongens Have staan vijf moerbeien, bomen die wel tweehonderd jaar oud zijn. In de zomer kun je daar de lekkerste bessen plukken die je ooit geproefd hebt. Trek wel oude kleren aan, want de bessen maken vlekken die je er amper uit krijgt. Maar betere besjes dan degene die je in deze tuin vindt, bestaan gewoon niet."

"Vesterbro is de coolste buurt, omdat ze een multiculturele uitstraling heeft. Maar ook in Christiania gebeurt er van alles en locals trekken dan ook graag naar deze zelfverklaarde, semionafhankelijke enclave in de stad. Ik ga er naar de sauna, maar ook naar de smidse: heel veel van ons ijzerwerk is gemaakt door een groep lesbische smeden. Je hebt hier ook een legendarische fietsenwinkel, met bakfietsen die handgemaakt zijn door mensen uit de wijk."

www.christianiabikes.com

"Zelf ga ik eigenlijk niet zo vaak op restaurant. Ik zit liever in het park. Het laatste restaurant dat ik bezocht was Amass, tegenover Kastellet, aan de overkant van de haven. Het is hier heerlijk. Ik heb in mijn leven nog nooit zo lekker vegetarisch gegeten:biodynamisch geteelde pompoen, langzaam gekookt met versgemaakte hazelnootolie. Het klinkt misschien niet zo bijzonder, maar wacht tot het voor je neus staat. De chef, Matt Orlando, werkte vroeger als mijn souschef in Noma. Als hij dit niveau blijft handhaven, wordt hij de volgende koning van Europa."

www.amassrestaurant.com

"Een heel aantal mensen met wie ik gewerkt heb, runt intussen zijn eigen restaurant. Een van de meer betaalbare plekken is Bror- Deens voor broer. In de keuken staan Victor Wågman en Sam Nutter. Het restaurant is nog niet zo lang open, altijd overvol en toch is de sfeer relaxed. Ik denk dat je hier zelfs bijna naakt kunt binnenwandelen, moest je daar zin in hebben. En dan is er ook Manfreds, het restaurant van Christian F Puglisi en Kim Rossen. Hier eet je veel groenten, met een glas biologische wijn erbij. Je voelt je bijna gezonder nadat je hier gegeten hebt!"

www.restaurantbror.dk en www.manfreds.dk

"Ik ben niet zo'n caféganger; zeker cocktails interesseren me niet - die vind ik veel te zoet en kleverig. Maar veel locals trekken graag naar Ruby's of 1105. En dan is er nog Ved Stranden: een van de meest gesofisticeerde, coolste wijnbars van heel Scandinavië. En in de bar Vesterbro heb je vijftig bieren van de tap; het aanbod wordt er constant veranderd. Ik drink er het liefst een biertje met de naam Mikkeler."

"Hotels zijn de achilleshiel van Kopenhagen. Er zullen er wel een paar zijn die wat meer uitstraling hebben, maar die ken ik gewoon niet... Ik stuur kennissen altijd naar deAdmiral: een oud magazijn aan de haven. Als je geluk hebt, krijg je een kamer die afgewerkt is met oude balken, alsof je naar de middeleeuwen teruggeflitst wordt. Wees voorbereid op een crappy service en een sober ontbijt, zoals overal in Kopenhagen. Service is gewoon niet de sterkste kant van de Denen. Maar de mensen zijn wel vriendelijk."

www.admiralhotel.dk

"Heel veel toeristen zijn verschrikkelijk teleurgesteld door De kleine zeemeermin - het is dan ook gewoon een bronzen beeldje op een rots. Geen extra's, geen fontein, alleen maar dat kleine beeld... Maar de wandeling ernaartoe, door het park en langs alle kerken, is echt de moeite."

René Redzepi's driedelige boek 'A Work in Progress' werd uitgegeven bij Phaidon en is te koop voor een richtprijs van € 49,95.