Direct naar artikelinhoud

transport Crisis is voorbij voor Antwerpse haven

De totale goederenbehandeling in de haven van Antwerpen haalt weer het niveau van voor de crisis en de containertrafiek zit zelfs opnieuw op het recordniveau van 2008, zo meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Van januari tot september 2010 werden in de haven van Antwerpen ruim 132 miljoen ton goederen gelost en geladen, 13,2 procent meer dan in dezelfde periode in 2009. “Als de trend zich voortzet, verwacht het Havenbedrijf 2010 af te sluiten met een overslag van 175 miljoen ton goederen”, luidt het. Vooral meststoffen, ertsen, ruwe aardolie en chemicaliën deden het goed. De behandeling van auto’s steeg met 22,8 procent. Het aantal zeeschepen nam met 5,3 procent toe tot 11.015.

fiscaliteit

Brussel schrapt

kantoorbelasting voor bedrijven

Sommige Brusselse bedrijven worden vanaf 1 januari vrijgesteld van kantoorbelasting. De Brusselse gemeenten worden voor het verlies aan fiscale inkomsten integraal gecompenseerd, meldt minister van Begroting Jean-Luc Vanraes (Open Vld). De kantoorbelasting wordt geschrapt voor bedrijven gevestigd in een van de ontwikkelings-zones van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Gewest. Behalve een industriële activiteit moeten de bedrijven ook kantoorgebouwen bezitten. Brussel wil een gunstig fiscaal kader scheppen voor bedrijven die al in Brussel zitten en voor het aantrekken van nieuwe bedrijven.

biotech

Galapagos wil

kapitaal verhogen

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos is van plan tot 2.389.347 nieuwe aandelen uit te geven. Dat geld moet de kapitaalreserves versterken, “om te kunnen inspelen op overnameopportuniteiten”. Aan de huidige koers zou de operatie Galapagos zo’n 30 miljoen euro moeten opbrengen. De plaatsing is vanmorgen om 8 uur van start gegaan.