Direct naar artikelinhoud

Elizabeth Taylor geeft liefdesbrieven van ex-echtgenoot Richard Burton vrij

Voor het eerst heeft actrice Elizabeth Taylor liefdesbrieven vrijgegeven die ze ontving van haar echtgenoot en collega-acteur Richard Burton. Zij vormen een indringende getuigenis van één van Hollywoods grootste en meest stormachtige relaties.

“Acteren is verwijfd en belachelijk voor een echte man.” En nog: “Als je me verlaat, pleeg ik zelfmoord. Zonder jou is er geen leven mogelijk voor mij.” Richard Burton geeft zijn ziel bloot in de brieven die Taylor nu vrijgaf en waarvan fragmenten deze week in Vanity Fair gepubliceerd werden.

De brieven verschijnen ook in het boek Furious Love: Elizabeth Taylor, Richard Burton, and the Marriage of the Century. In zijn brieven noemde Burton Taylor ook “wellicht de beste actrice ter wereld” en prees hij haar “ongelooflijke en unieke schoonheid”.

De romance begon op de set van Cleopatra in 1961, op een moment dat ze al getrouwd waren. Ze scheidden van hun partners en trouwden in 1964, maar gingen uit elkaar in 1974. Het jaar daarop hertrouwden ze in een afgelegen dorpje in Botswana, maar nog geen jaar later scheidden ze alweer. Ruim tien jaar lang vormden Taylor en Burton het meest glamoureuze Hollywoodkoppel.

Drie dagen voor zijn dood schreef Burton nog een brief aan zijn ex. Die lag op haar te wachten toen ze terugkwam van zijn begrafenis. Tot op vandaag bewaart ze hem in haar nachtkastje. (ST)