De Chinese Premier Li Keqiang (midden) wordt verwelkomd door Donald Tusk (L) en Jean-Claude Juncker (R).
Volledig scherm
De Chinese Premier Li Keqiang (midden) wordt verwelkomd door Donald Tusk (L) en Jean-Claude Juncker (R). © REUTERS

Ondanks spanningen bereiken Europa en China “ambitieus” slotakkoord

China komt de Europese eis voor een meer evenwichtige handelsrelatie tussen beide landen deels tegemoet. In de slotverklaring van de EU-China top van dinsdag erkent Peking bijvoorbeeld voor het eerst dat buitenlandse bedrijven die op de Chinese markt komen, niet verplicht kunnen worden om hun technologische bedrijfsgeheimen prijs te geven.

5 reacties

  • Jan Verstrepen

    5 jaar geleden
    Europa gaat de fabrieken sluiten en de Chinezen gaan ze ginder openen. Onze kinderen gaat dus alleen nog hun brol in een doos mogen stoppen als ze dat ook al niet versast hebben.
  • p. devillé

    5 jaar geleden
    We kennen de details weer niet.Maar in het intercontinentale handelsspel zoals dat vandaag wordt gespeeld trekt de EU op termijn aan het kortste eind.Ook al doen bvb in dit geval de Chinezen wat toegevingen.En binnen een paar jaar zal er hier dan een Trump populair worden en dan zullen de correcten weer verwonderd zijn en weer moord en brand schreewen.
  • stefan crama

    5 jaar geleden
    Gezien de houding van de VS, dan liever met China.
  • Rik Meeuwissen

    5 jaar geleden
    Ze krijgen in Europa eindelijk verstand want ze zullen China meer nodig hebben als Den oorlogszuchtige Amerikaan. Problemen oplossen kun je met praten niet met wapengekletter.
  • chris delanghe

    5 jaar geleden
    Wat niet lukt met de Britten lukt blijkbaar met de chinezen op een drafje? Misschien hebben ze niet goed begrepen wat Junker en Tusk bedoelden...Of hebben ze hem verteld dat ze van de EU een paar gratis miljarden euros krijgen straks ??? 't zou wel eens kunnen. Inderdaad de vlucht vooruit. Dat ze maar héél goed opletten in Brussel. China is dé macht voor de komende decennia... Dan wordt het de ECU ipv de EU . De Euro Chinese Unie