Direct naar artikelinhoud

De exotische codes van uw belastingbrief

Uittredend minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft de nieuwe belastingbrief gepresenteerd. Die is weer wat ingewikkelder geworden en heeft nog altijd veel weg van een lottoformulier. Maar Reynders was de kritiek voor: ‘Er zijn meer codes, omdat er meer aftrekposten zijn. En iedereen weet hoe op de lotto te spelen.’ Toch is de belastingbrief zelfs voor specialisten een kluwen, met enkele vreemde posten.

1. Aftrekbaar: onderhoudskosten kasteel vak VII, post 6

De eigenaar van een kasteel of een ander beschermd monument mag zijn uitgaven voor het onderhoud en de restauratie fiscaal aftrekken. Er zijn wel twee voorwaarden: de uitgaven mogen niet gedekt zijn door een andere subsidie en het eigendom moet ‘publiek toegankelijk’ zijn.

De Cnijf: “Waarom dat nog via de belastingbrief geregeld wordt, is een raadsel. Hoeveel van de 6,2 miljoen belastingplichtigen wonen in een kasteel, waar het publiek dan nog mag binnenwandelen?”

2. Aan te geven: inkomsten uit verhuur van werktuigen vak III, 6

Van elke belastingplichtige wordt verwacht dat hij de inkomsten uit de verhuur van ‘materieel en outillering’ aangeeft. Dat slaat op zware werktuigen, kranen en andere moeilijk te verplaatsen machines.

“Een overbodige post. Wie verhuurt als particulier een werktuig?”, vraagt Herman De Cnijf, directeur van de Fiscale Hogeschool, zich af. De belastingpost stamt wellicht uit ons landbouwersverleden. Gepensioneerde boeren verhuurden in de vorige eeuw hun materieel.

3. Aftrekbaar: kamermeisje vak VII, post 7

Niet alleen de dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Als u een huisbediende voor privébehoeften tewerkstelt, dan kunt u zijn of haar bezoldiging ook inbrengen als fiscaal aftrekbare kost. Het kan gaan om een kok, knecht, kamermeisje, dienstmeid, schoonmaakster of tuinman. Bij de indiensttreding moet de huisbediende minstens zes maanden werkloos zijn of van het bestaansminimum leven. Het bedrag van de aftrek is beperkt tot een kleine 7.000 euro.

4. Aftrekbaar: oplaadpaal elektrische auto vak IX, post O

Nieuw is dat de aankoop van een nieuwe elektrische auto voortaan voor 30 procent van de aankooppprijs fiscaal aftrekbaar is, met een maximale aftrek van 9.000 euro. Daarbovenop is er een belastingvermindering voor de installatie van een elektrische oplaadpunt buiten de woning.

“We willen niet alleen de elektrische auto, maar ook het opladen ervan thuis aanmoedigen”, zegt staatssecretaris Bernard Clerfayt (MR).

5. Belastingkrediet: startpakket internetvak X

De federale regering geeft een belastingkrediet aan wie vorig jaar een erkend startpakket voor computer en internet kocht. Dat was op de eerste plaats bestemd voor kansarme gezinnen die technologisch analfabeet zijn. Het pakket kostte 422 euro. Daarvan is 73 euro recupereerbaar via de belastingaangifte.

“Hopeloos ingewikkeld, zeker voor de doelgroep. Het was toch veel efficiënter om rechtstreeks de korting te geven. Tussen de aankoop in 2010 en de fiscale eindafrekening - eind 2011, begin 2012 - zit al snel een à anderhalf jaar”, zegt De Cnijf.