Direct naar artikelinhoud

McEwen wint laatste rit en pakt eindzege Franco-Belge

Robbie McEwen nam gisteren afscheid van België met een dubbele overwinning. De 39-jarige Australiër was op de slotdag van de Ronde van Wallonië-Picardië - het voormalige Circuit Franco-Belge - in Doornik de snelste van het peloton. Het was, na de openingsrit, zijn tweede spurtsucces in de Frans-Waalse vierdaagse en zijn vierde zege van het seizoen.

Dankzij de bonificatieseconden verbonden aan de ritzege werd McEwen ook eindwinnaar. "Een onverwachte wending", vond hij zelf. "Met de zeven beklimmingen van de Col du Croix-Jubaru werd het nog een loodzware laatste etappe. Ondanks de hitte voelde ik me uitstekend. Ik groeide zelfs nog met het verstrijken van de kilometers. Ik wist dat ik deze ronde nog kon winnen met een ultieme spurtzege. Maar dan mocht Veelers, noch Sutton in de top drie finishen. En dat is exact wat er gebeurde. Om eerlijk te zijn: dit was een van mijn makkelijkste spurten ooit. Ik maakte handig gebruik van het voorbereidingswerk van Team Sky (voor Sutton, jdk) en kon me in de laatste rechte lijn zelf in ideale positie wringen. Suttons wiel was duidelijk het goeie. Dit bewijst dat ik er nog altijd bijhoor. Het seizoen is nog niet gedaan. Ik hoop deze supervorm nu nog te verzilveren in Parijs-Tours. Afsluiten met een klassieke zege: dát zou pas mooi zijn."

In schoonheid afsluiten

Na afloop van de slotrit vertelde de renner van RadioShack dat de Ronde van Californië volgend jaar mogelijk de laatste wedstrijd uit zijn carrière wordt. Maar met volgend seizoen, dat hij zal rijden voor de nieuwe ploeg GreenEdge, is McEwen nu nog niet echt bezig. De 39-jarige sprinter heeft dus van Parijs-Tours nog een hoofddoel gemaakt en wil zo zijn jaar in schoonheid afsluiten. "Het is een wedstrijd die ontbreekt op mijn palmares. Ik heb me heel goed voorbereid en zal proberen daar te winnen. Het wordt de laatste wedstrijd van mijn seizoen", aldus de Australiër.

Na de sprintklassieker ruilt McEwen met zijn gezin definitief Brakel voor zijn geboorteland. "Ik zal het seizoen 2012 zoals gewoonlijk voorbereiden. Waarschijnlijk begin ik met enkele wedstrijden in Australië en rijd ik de Ronde van Qatar of van Oman. Dan kom ik naar België voor de Vlaamse klassiekers als de Driedaagse van De Panne en de Scheldeprijs. Op dit moment denk ik dat ik zal stoppen na de Ronde van Californië."

In de Tour begint McEwen dan aan zijn tweede carrière, als coach van de jonge sprinters van GreenEdge. (JDK)