Direct naar artikelinhoud

Afpersers knippen teen af van verdachte vastgoedbelegger Palm Invest

Bij een van de hoofdverdachten in de fraudezaak over het vastgoedfonds Palm Invest is een teen afgeknipt. De 38-jarige Nederlander Danny Klomp had met zijn zakenpartner een afspraak in Antwerpen. Het duo werd er bedreigd en mishandeld.

De feiten dateren van vorige week. Klomp was met zijn zakenpartner Bart Donders (37) naar Antwerpen gereisd voor een afspraak met twee Nederlanders. Na hun aankomst op de plaats van afspraak werden ze bedreigd en mishandeld door twee gewapende mannen. De slachtoffers werden twaalf uur vastgehouden. Ze werden vrijgelaten, op voorwaarde dat ze de volgende dag een aanzienlijke som geld zouden betalen. Om het dreigement kracht bij te zetten knipten de twee Nederlanders een teen af bij Danny Klomp.De slachtoffers verwittigden daarop de politie. Die liet de overhandiging van het geëiste bedrag, in een hotelkamer in het Nederlandse Houten, gewoon plaatsvinden. Bij het buitenkomen werden de twee afpersers aangehouden.

Oude schulden

Danny Klomp en Bart Donders werden begin 2008 aangehouden op verdenking van beleggingsfraude met hun bedrijf Palm Invest. Honderden beleggers hadden samen ongeveer 30 miljoen euro ingelegd dat zou worden geïnvesteerd in vastgoed in het golfstaatje Dubai.Later bleek dat het geld was opgemaakt aan de afbetaling van oude schulden en luxegoederen. Een deel van het geld, zo’n 4,6 miljoen euro, werd wel besteed aan de aankoop van vastgoed in Dubai. Eind dit jaar komt de zaak voor de rechter in Nederland.Volgens Jeroen Soeteman, advocaat van Danny Klomp, was zijn cliënt naar Antwerpen afgezakt om zaken te doen. “Hij hoopte geld te kunnen verdienen om de gedupeerde beleggers terug te betalen.”

Mishandeling

De daders zouden bekenden zijn geweest van Klomp en Donders. Ze hadden hen al eerder ontmoet tijdens een voorbespreking, maar van enige dreiging was toen geen sprake. De daders zouden geen beleggers in het vastgoedfonds zijn. “Dat zijn over het algemeen heel nette mensen die er zicht op hebben dat ze minstens de helft van hun ingelegde bedrag terugkrijgen”, aldus Soeteman.Welke teen bij Klomp is afgeknipt, wil zijn advocaat niet zeggen. “Maar de teen is niet meer gevonden. Die is definitief zoek.”Overigens werden Klomp en Donders na de mishandeling zelf ook opgepakt voor het overtreden van de regels die verbonden waren aan het opheffen van voorarrest. Ze waren immers in het buitenland geweest, terwijl ze hun paspoort hadden ingeleverd. Klomp kwam daardoor in dezelfde gevangenis terecht als zijn belager.De slachtoffers van de mishandeling zijn intussen weer op vrije voeten. Hun belagers, een 34-jarige man uit Alkmaar en een eveneens 34-jarige man uit Enschede, verschenen intussen voor de Nederlandse onderzoeksrechter, bij wie ze zich wensten te beroepen op hun zwijgrecht.