Direct naar artikelinhoud

Bang weekend voor ING-personeel

'De hele ING-groep gaat op de schop.' Ralph Hamers, de CEO van de Nederlandse financiële groep, laat weinig aan de verbeelding over. De reorganisatie die maandag wordt aangekondigd zal fors zijn. De sector zit in krimpmodus, getuige ook de afbouw van het personeel bij BNP Paribas Fortis.

Voor het personeel van ING breekt een weekendje nagelbijten aan. Pas maandagochtend om 7 uur komt er een einde aan alle speculatie. Dan gaat ING België op hetzelfde ogenblik het eigen personeel als dat bij dochterbedrijf Record Bank inlichten. Iets voor de middag geeft Ralph Hamers dan in Londen toelichting over zijn wereldwijde reorganisatieplan. Eén ding staat vast, de bank gaat fors saneren, ook in thuisland Nederland.

Bovendien wordt de autonomie deels ingeperkt en zou de groep voortaan veel meer centraal aangestuurd worden. Dat zeggen althans welingelichte bronnen aan Het Financieele Dagblad. Het 'schop'-citaat van Hamers komt tevens uit die kringen.

Buiten de thuislanden Nederland en België behoren Duitsland en Polen tot landen waar ING nog veel perspectief ziet. Anders is dat voor Frankrijk en Italië, die zich zullen moeten gaan bewijzen, terwijl er al helemaal ernstige twijfels zijn over de aanwezigheid in Turkije, klinkt het.

Ralph Hamers werkt al enkele maanden aan zijn plan. Op de tekentafel kreeg het de werktitel 'Convergence' mee. Dat voedt de geruchten dat ING en Record Bank samen zullen smelten.

Muur van stilzwijgen

Maar de impact zal verder gaan. Veel verder. De reorganisatie zou duizenden banen kosten. De bonden vrezen een zware sanering, maar niemand die een kik geeft. Bij ING botsen we op een muur van stilzwijgen. ING telt zowat 8.100 voltijdse jobs in België. Er wordt gespeculeerd dat er daarvan 1.000 tot zelfs 4.000 worden geschrapt.

"We hebben er het raden naar", zucht Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke bij ACLVB Banken. "We horen veel, maar blijven in het ongewisse. Inhoudelijk hebben we geen enkele info, en al de rest zijn speculaties. Daar ga ik me niet aan wagen. Maar dat het maandag geen goednieuwsshow zal worden, dat is wel duidelijk."

ING gaat zondagavond al de Nederlandse vakbonden inlichten over haar toekomstplannen, zo maakte een woordvoerster van vakbond FNV gisteren bekend. In België blijft de bijzondere ondernemingsraad gepland voor maandagochtend 7 uur, zegt Eric Caufriez van de Franstalige christelijke bediendebond CNE. Caufriez kan zich niet voorstellen dat er dit weekend ook al informatie over de Belgische divisie zou uitlekken. Dan schendt ING immers de wet-Renault.

Een piste die iedereen verwacht is dat het aantal kantoren fors ingekrompen wordt. In ons land zijn er zo'n 700 kantoren, waarvan een kleine helft zelfstandig zijn. In thuisland Nederland zijn er slechts 250 kantoren. Dat geeft een beeld van de 'rek' die daarop zit, vanuit Nederlands perspectief.

Anorexia nervosa

Intussen maakte BNP Paribas Fortis bekend dat ze vasthoudt aan haar lopende plan Vision 2020. Dat voorziet dat tegen eind 2018 het personeelsbestand met 2.430 banen zou afnemen. Bij BNP Paribas Fortis werken ongeveer 15.000 mensen.

De bank zal wel voorzichtiger omgaan met aanwervingen. Marc Waterschoot van de liberale vakbond ACLVB reageert opgelucht. Volgens hem komt dat neer op een herbevestigde tewerkstellingsgarantie tot 2018.

Er zouden wel 30 tot 40 van de 550 kantoren in eigen beheer verzelfstandigd worden, en nog eens 30 à 40 volgend jaar sluiten. Dat zou niet gepaard gaan met jobverlies.

Intussen neemt de kritiek op de besparingswoede in de sector toe. Onlangs viel ook al de hakbijl bij verzekeraar Axa, dat in twee jaar tijd 650 banen schrapt. "Het lijkt wel of in de financiële industrie de anorexia nervosa is toegeslagen. Alles draait alleen nog om kostenbesparing", klinkt het bij de bonden.