Direct naar artikelinhoud

First lady haalt weer zwaar uit naar Trump

'Dit was niet zomaar schertsen in een kleedkamer. Dit was een machtig politiek individu dat open sprak over seksueel roofgedrag.' Met die woorden heeft Michelle Obama het gedrag van Donald Trump opnieuw veroordeeld.

Op striemende wijze klaagde de first lady in Manchester, New Hampshire het obscene gedrag van Trump aan. Haar woorden werden massaal gedeeld op sociale media. "De leiders van onze natie moeten de basisstandaarden van menselijke waardigheid halen", zei ze. "Dit is niet iets wat we kunnen negeren of onder de mat vegen als een voetnoot in een triest verkiezingsseizoen."

Trump krijgt al de hele week felle kritiek na een uitgelekte geluidsopname waarin hij vertelt hoe hij vrouwen zonder toestemming betast. Ook doken nieuwe getuigenissen op van vrouwen die hem beschuldigen van seksuele intimidatie. Met haar speech gaf Obama de Republikein een symbolische slag na een dramatische week. In de peilingen zakte Trump naar een dieptepunt. Volgens het Realclearpolitics-gemiddelde van alle nationale polls bedraagt zijn achterstand op Hillary Clinton intussen al bijna 7 procent.

Maar Obama's woorden raken ook een gevoelige snaar omdat ze een onderliggend samenlevingsprobleem belichten. Ze sprak namens de vele Amerikaanse vrouwen die dagelijks het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie. Zelf werd ze de voorbije jaren op sociale media als first lady beschimpt door politieke tegenstanders, maar ook als anonieme vrouw in het straatbeeld.

"Voor mij is dit persoonlijk... De beschamende commentaren over onze lichamen, de minachting voor onze ambities en ons intellect. Het geloof dat je eender wat met een vrouw kunt doen. Het is vreselijk, beangstigend ook. En het doet pijn."