Direct naar artikelinhoud

Gehavend Club gaat onderuit

Een veredeld B-elftal van Club Brugge was in Charleroi voor de rust baas en erna had het controle. Met genoeg kansen om minstens één keer te scoren. In de slotminuut kreeg Club evenwel het deksel op de neus.

Michel Preud'homme is een slechte slaper. En al helemaal als hij op een regenachtige vrijdagavond naar Charleroi moet zonder zes basisspelers, in volgorde van belang: Refaelov, Izquierdo, Engels, Vormer, Diaby en De Bock.

Trouwens, net dán zie je of je te maken hebt met een goede trainer; als de structuur en de patronen ondanks andere poppetjes overeind blijven.

Wel, ondanks de nederlaag deed Club Brugge het niet onaardig. En het had aan de rust altijd moeten voorstaan, maar Wesley trof de lat, terwijl Vossen en Vanaken allebei een voortreffelijke Penneteau op hun weg vonden - zonder meer een goede doelman. Vossen claimde voorts niet onterecht een penalty.

In een experimentele ploeg zocht Preud'homme nog meer dan anders zijn heil in het organisatietalent van Timmy Simons. Dan blijkt in zo'n wedstrijd dat Simons af en toe nog wel van dienst kan zijn. Wie weet zelfs nog meer in 'grote' wedstrijden dan tegen pakweg Waasland-Beveren of andere staartploegen die diep inzakken, waardoor Simons dan weer té veel aan de bal komt om goed te zijn voor het elftal.

Maar op Mambour, als aanvoerder van een B-elftal? ça va, nog. Simons hield de ploeg compact bij elkaar, communiceerde en gesticuleerde zodat de puzzel nooit uit elkaar viel. In balbezit doet Simons nooit gek, ook dat weet je. Dan waren Boli en Cools, de linkerflank gisteravond, veel meer ongeleide projectielen.

Wel had Club na de rust aanvankelijk moeite om nog groot gevaar te creëren. Voor een deel omdat Hans Vanaken minder dominant was. Vanaken liep één helft doorlopend aardig te voetballen - veel in één tijd, oog voor de ruimte op de flanken, en solidair in de defensieve omschakeling. Vanaken is het soort voetballer die je nooit helemaal wil opgeven.

De eerste keer dat Club in de tweede helft kwam piepen, was toen Vanaken met de juiste timing en het juiste balgevoel Vossen diep stuurde - Charleroi ontzette in paniek.

Charleroi wordt in eigen huis gedragen door een enthousiaste staantribune achter het doel. Maar gisteravond vond dat weinig voortzetting op het veld. In minuut 80 had Butelle nog geen lastige bal moeten pakken. Het kwam Preud'homme niet slecht uit dat Tainmont meer dan een uur op de bank bleef.

Toch viel alweer een doelrijpe kans voor Club uit de lucht. En weer moeten we de naam van Vanaken noemen. Weer had hij moeten scoren. Een 7 voor voetbal, een 5 voor efficiëntie.

Met het einde in zicht werd Preud'homme nerveuzer. Het zou zonde zijn om dat verdiende punt nog uit handen te geven.

Charleroi voetbalde het best telkens de ingevallen Tainmont aan de bal was. Vijf minuten voor affluiten had hij kunnen scoren. Zijn doelpunt had CNN én Al Jazeera gehaald. Wat een omhaal. En wat een save van Butelle laag bij de grond.

In de slotminuut viel de hemel op de Brugse hoofden. Tainmont, jaja, zette prima voor en Bedia knikte overhoeks in doel (1-0).

Een degelijk Club leed zo onterecht en ongelukkig zijn vierde nederlaag van het seizoen.

Preud'homme zal slecht slapen.