Direct naar artikelinhoud

Aanvaring Belgisch vrachtschip met cruiseschip in Sjanghai

In Sjanghai kwam gisterenochtend de bulkcarrier Lowlands Longevity in aanvaring met het Italiaanse cruiseschip Costa Classica. Beide schepen liepen averij op, al blijft het onduidelijk hoe zwaar de schade precies is.

De schepen botsten op de Huangpurivier, toen de Costa Classica zich opmaakte om de haven van Sjanghai binnen te varen rond vijf uur ’s ochtends. “Meteen na het incident hebben sommige passagiers zich tot het medisch personeel aan boord gewend voor lichte verwondingen”, aldus cruise-eigenaar Costa Crociere. “Eenmaal aan wal, zijn drie van deze passagiers naar medische structuren in Shanghai gestuurd voor nieuwe onderzoeken”.

Het schip, 220 meter lang, 30 meter breed en het paradepaardje van Costa Crociere, was op terugweg van een driedaagse trip naar Japan, Zuid-Korea en Hongkong. Het zou zijn 1.311 passagiers uitzwaaien en gisteren met een nieuwe lading toeristen vertrokken zijn. De cruise moest echter geannuleerd worden tot de schade aan het schip is hersteld. In de Chinese media zijn foto’s opgedoken van een 20 meter lange scheur aan de stuurboordzijde van het schip, net boven de waterlijn.

Over de schade die de Lowlands Longevity heeft geleden is minder bekend. De bulkcarrier, met een capaciteit van 173.018 ton, is eigendom van Cobelfret en wordt gemanaged door Anglo-Eastern in Antwerpen.

Onduidelijk

Bij Cobelfret hadden ze nog niets over het voorval vernomen, Anglo-Eastern wist te melden dat de 22-koppige bemanning geen haar gekrenkt was en dat er geen lekkages waren geweest. Desondanks bleef ook de Lowlands Longevity, op weg van de Australische haven Dampier naar het Chinese Beilun, gisteren aan de ketting liggen. Het is onduidelijk hoe de botsing is kunnen gebeuren. Beide partijen wijzen elkaar met de vinger, het is dus aan de Marine Safety Administration van Sjanghai om de verantwoordelijken aan te duiden.