Direct naar artikelinhoud

Paspoort met vingerafdrukken laat nog even op zich wachten

De eerste biometrische paspoorten van de tweede generatie, die ook vingerafdrukken bevatten, hadden deze zomer al uitgereikt moeten zijn. Maar dat is nog altijd niet het geval, zo bericht het ICT-vakblad Data News.

De biometrische paspoorten van de eerste generatie zijn sinds 2004 in omloop. Ze bevatten een chip met daarop de gegevens van de datapagina van het paspoort, een gedigitaliseerde foto en de handtekening. Bij de biometrische paspoorten van de tweede generatie zouden daar ook twee vingerafdrukken van de wijsvinger moeten bijkomen. De invoering ervan is opgelegd door Europa.

Vorig jaar meldde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme dat vanaf de zomer 2010 een aantal gemeenten de eerste biometrische paspoorten zouden uitreiken. Op dit ogenblik heeft nog geen enkele gemeente de nodige apparatuur in huis, aldus Data News.

“Omwille van de complexiteit werd deze opdracht in twee delen uitgevoerd”, zegt Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken. Het eerste deel, de uitrusting van de consulaire posten, is gegund aan het bedrijf Zetes, goed voor ruim 1,4 miljoen euro. De opdracht voor de uitrusting van de gemeenten en provinciebesturen zit nog maar in de selectiefase, aldus Data News.