Direct naar artikelinhoud

NBA-‘Dream Team’ Miami Heat verliest opener van nieuw seizoen

Miami Heat heeft zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen verloren, ondanks 31 punten van sterspeler LeBron James. De Boston Celtics wonnen met 88-80, een overwinning van het ‘oude basketbal’ op het nieuwe.

Miami Heat zou dit jaar alles winnen. Kon het ook anders, met sterspelers LeBron James, Chris Bosh en Dwayne Wade in één ploeg? Jazeker, zo blijkt. Dinsdagnacht schoten de nieuw samengestelde ‘Big Three’ nadrukkelijk tekort tegen het oudere equivalent uit Boston. De Celtics, met het trio Kevin Garnett, Ray Allen en Paul Pierce, domineerde vooral onder de borden en wonnen uiteindelijk met 88-80.

Lengte zou dit seizoen het probleem van Miami kunnen worden. Voorzitter Pat Riley rekte de salary cap tot zijn limieten, maar zelfs hij vond geen ruimte om een sterke seven footer aan te trekken. Een probleem dat vooraf bekend was en dinsdag meteen cash betaald werd. Miami heeft grote namen, maar geen grote mannen.

De nederlaag van het ‘Dream Team’ zorgde in de Boston Garden voor leedvermaak. ‘Overrated’, zong het thuispubliek. James zelf moest zich daarbij het minst aangesproken voelen. Met 31 punten deed hij wat van hem verwacht wordt. Al was er ook kritiek. Omdat guards Wade en Carlos Arroyo niet thuis gaven, leidde James zelf de aanval van Miami. Met amper drie assists en acht turnovers scoorde hij daarin niet goed. Opponent Rajon Rondo zorgde bij de Celtics bijvoorbeeld voor zeventien beslissende passes.

Maar Miami stelde vooral als team teleur: in het eerste kwart verzamelde de Heat nauwelijks negen punten. Verschrikkelijk weinig voor een team dat na de aanwerving van Bosh en James officieel een droomploeg werd. Het idee vooraf was dat Miami dit seizoen zou domineren zoals weinig teams dat de voorbije jaren hebben gedaan. Jeff Van Gundy, huidig analist en voormalige coach, ging in zijn pre-season-prognoses het verst. Hij voorspelde dat de Heat twee historische records naar de vergetelheid zou spelen. Te beginnen bij Michael Jordan en zijn Bulls: in 1995-’96 waren zij goed voor een recordseizoen van 72 overwinningen en 10 nederlagen. En ook de 33 overwinningen na elkaar van de Lakers in 1971-’72 zouden na dit seizoen niet meer op de tabellen staan, meende Van Gundy. Miami wint alles, dat was het uitgangspunt.

De valse start van afgelopen dinsdag contrasteert fel met zoveel optimisme, maar niemand die nu al wil concluderen dat het triumviraat James-Bosh-Wade niet werkt. Er is namelijk één grote verzachtende omstandigheid: in het pre-season stond Miami’s gouden driehoek amper 3 minuten samen op het parket. Dat had alles maken met een hamstringblessure van Wade, opgelopen in de allereerste oefenpot tegen Detroit. Miami vroeg daarom om geduld na de nederlaag van dinsdag. James hield bij de meest voor de hand liggende oneliner: “Ook Rome is niet in één dag gebouwd”. (JPDV)