Direct naar artikelinhoud

Familie van ontvoerde Israëlische soldaat woest op Netanyahu

De familie van Gilad Shalit, de in 2006 door Hamas ontvoerde Israëlische soldaat, heeft scherpe kritiek op eerste minister Benyamin Netanyahu. Die zou niets of in elk geval veel te weinig doen voor de vrijlating van de jonge soldaat, ondanks de onthulling dat een Duitse bemiddelaar weer in contact is met Hamas.

Zowel de radicale Palestijnse organisatie Hamas, die Shalit vermoedelijk ergens op de Gazastrook gevangen houdt, als de Israëlische premier hebben in afzonderlijke mededelingen laten weten dat de Duitse functionaris weer contact met hen heeft, met de bedoeling om spoedig tot een gevangenenruil te komen. Israël zou bereid zijn om een aantal Palestijnen vrij te laten die in Israëlische gevangenissen zitten, als Hamas de ontvoerde soldaat vrijlaat.

Premier Netanyahu heeft aan de Israëlische legerradio gezegd dat er na maanden weer onderhandeld wordt over de vrijlating en dat de regering alles in het werk stelt voor de vrijlating, maar Zvi Shalit, de grootvader van de ontvoerde, heeft daar zijn twijfels over. Tegen dezelfde radio heeft hij gezegd dat van de woorden van Netanyahu “gewoon niets waar is”. “Het wordt elke dag slechter en de premier zal verantwoordelijk zijn voor zijn dood als hij niet spoedig de vrijlating realiseert.”

Verwijzend naar de vermoedelijk 450 Palestijnse gevangenen die Israël zou vrijlaten, zei de grootvader nog: “Ik begrijp niet waarom de premier niet het beslissende telefoontje doet dat Gilad naar huis zou brengen. De eisen van Hamas zijn zeer duidelijk en die zijn in geen jaren veranderd. Die lijst staat vast, met namen en alles.”

Er zijn regelmatig berichten opgedoken dat de onderhandelingen over de vrijlating voortgaan en ooit is zelfs gezegd dat ze zo goed als rond zijn. Dat bleek echter telkens niet waar en Gilad Shalit is nu al vier jaar verdwenen. In een recente mededeling van de groep Hamas stond: “De Israëli’s weten dat Netanyahu zelf de hindernis is om tot een overeenkomst te komen.” Hamas heeft de Israëlische premier al een paar keren beschuldigd zich niet aan eerdere afspraken te hebben gehouden en de familie heeft Hamas veroordeeld omdat die groep niet toelaat dat vertegenwoordigers van het Internationale Rode Kruis Shalit gaan bezoeken. Wel gaat iedereen ervan uit dat de soldaat nog in leven is, al heeft men geen idee waar hij wordt vastgehouden.

Ook Noam Shalit, de vader van de jonge militair (22), heeft gezegd dat “er geen enkele vooruitgang is” en dat alles “totaal geblokkeerd” is. “Er gebeurt niets. De eerste minister zou eens de juiste beslissingen moeten nemen.”

Hamas van zijn kant heeft dan weer de wereld in gestuurd dat zelfs de Duitse bemiddelaar Gerhard Konrad beseft dat premier Netanyahu het grootste probleem is in die zaak. Deze bewering van Hamas is natuurlijk niet te controleren, maar een feit is dat de kritiek op Netanyahu in deze zaak fors toeneemt. (FS)