Direct naar artikelinhoud

Verdachte bloedwaarden bij Frans WK-team van 1998

Werd Frankrijk in 1998 wereldkampioen met behulp van verboden middelen? Dat is alvast wat Jean-Pierre Paclet suggereert. Hij brengt vandaag met Implosion een boek uit waarin hij beweert dat verschillende internationals toen verdachte bloedwaarden lieten optekenen. Paclet verwijst vooral naar de spelers die aan de slag waren in de Italiaanse competitie. Zidane, Deschamps, Henry en Trézéguet speelden bij Juventus, een ploeg waarvan bewezen is dat ze zich vroeger dopeerde. Alleen is niet bekend of de Fransen daarbij waren.

Paclet was zelf geen teamarts tijdens dat bewuste WK. “Ik weet niet wat ik in de plaats van de toenmalige ploegdokter Jean-Marcel Ferret zou voelen”, merkte Paclet op.

Die Ferret beet gisteren van zich af. “Dit is echt idioot. Ik heb alle gegevens in dossiers zitten. Er waren misschien één of twee afwijkende bloedwaarden. Sommige voetballers hebben nu eenmaal niet dezelfde waarden als al de rest. We maakten ons daar geen zorgen over en ik heb ook niets te verbergen.”

Dat hij onder druk zou zijn gezet, ontkent Ferret met klem. “Ik heb van niemand druk ondervonden. Het ministerie van Sport deed ons zeker geen cadeaus als het over controles ging, want meer dan zestig spelers zijn verschillende keren gecontroleerd.” Ferret sluit dan ook niet uit dat hij klacht zal indienen.