Direct naar artikelinhoud

EU bereikt deal met Cameron

Er is een Europees akkoord om Groot-Brittannië in de EU te houden. Na ruim 24 uur onderhandelen slaagden de 27 regeringsleiders erin de laatste meningsverschillen met hun Britse collega Cameron te overbruggen.

Rond halfelf kwam gisterenavond het verlossende nieuws: de Europese regeringsleiders hebben unaniem een akkoord bereikt met de Britse premier David Cameron. Volgens de woordvoerders van EU-president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, architecten van het akkoord, is het een 'eerlijke, gebalanceerde tekst' waarin met alle gevoeligheden rekening is gehouden. Er zitten geen vraagtekens en open plekken in de tekst. De deal kwam er na een lange dag, waarbij de belangrijkste spelers in steeds wisselende samenstelling bij elkaar zaten om een doorbraak te bereiken.

Het akkoord had heel veel voeten in de aarde. Het 'Britse ontbijt', waar het akkoord zou worden beklonken, ging niet door, noch de nadien voorziene brunch, lunch en late lunch. Het diner, dat rond negen uur begon, gold als de ultieme poging. Cameron stelde een kabinetsraad in Londen - om de deal goed te keuren en de datum van het in/uit-referendum aan te kondigen - voor onbepaalde tijd uit.

Onzeker

Onder leiding van EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie werd de hele dag onderhandeld over compromisvoorstellen. Verschillende landen klaagden over de onwrikbare opstelling van Cameron. De Litouwse president Dalia Grybauskaité noemde dit politiek theater, nodig om het thuisfront tevreden te stellen. Dezelfde Grybauskaité maakte via Twitter wereldkundig dat er een akkoord bereikt was. "Drama over", zo tweette ze.

Deze ochtend is er een kabinetsraad van de Britse regering om het voorstel goed te keuren. Cameron moet nu de Britten overtuigen om tegen te stemmen in het referendum over een brexit. Of dat zal lukken is nog onzeker.

► 6