Direct naar artikelinhoud

Turner van Rio naar Cirque du Soleil

De Nederlandse turner Jeffrey Wammes maakt deel uit van de cast van Mystère, een show van Cirque du Soleil. Hij wordt de 22ste olympiër die meedoet aan zo'n voorstelling.

De turner maakte het nieuws bekend in The New York Times. Volgens de krant betekent zijn debuut in de spektakelshow dat de 29-jarige Wammes zijn wedstrijdcarrière als turner beëindigt. Dat zou betekenen dat hij bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn laatste wedstrijd heeft afgewerkt.

"Het is een manier om mijn lichaam in vorm te houden", lichtte Wammes zijn carrièreswitch toe in The New York Times. "Je moet wel nog steeds je best doen, maar niet meer op diezelfde competitieve manier. Je oefent je droombaan uit terwijl je anderen vermaakt."

Met het Nederlandse team eindigde Wammes in Brazilië als tiende in de landenwedstrijd. Individueel werd hij veertigste in het allround.

Clown

Veertig procent van de naar schatting 1.300 artiesten van het Cirque du Soleil heeft een turn-, zwem- of schoonspringcarrière achter de rug. Een bekend voorbeeld is de Britse turner Terry Bartlett. Hij deed in 1984, 1988 en 1992 mee aan de Spelen en werd acrobaat bij de show toen hij geen idee had waarmee hij zich na zijn turncarrière moest bezighouden. Tegenwoordig is hij zelfs clown bij het Cirque du Soleil.

Valeri Gontsjarov bewandelde hetzelfde pad als Bartlett, maar de Oekraïner keerde na zijn optreden bij het Cirque du Soleil terug naar het turnen. Met succes: hij behaalde op de Spelen van Athene in 2004 de olympische titel op de brug.