Direct naar artikelinhoud

Abdij van Averbode laat jonge paters proefdraaien

De abdij van Averbode zoekt jonge mannen tussen 18 en 30 jaar die zich een jaar lang willen laten onderdompelen in het dagelijkse leven van de norbertijnen. Ze hopen dat enkele jongeren zich na afloop geroepen zullen voelen om in het klooster te treden.

Vlaanderen telt nog slechts 5.600 vrouwelijke en 1.700 mannelijke religieuzen. De helft van hen is ouder dan 75, slechts iets meer dan 6 procent is jonger dan 60 jaar. "Het aantal nieuwkomers is inderdaad op één hand te tellen", zegt broeder Paul Daemen van de Unie van Religieuzen in Vlaanderen. "Maar dat geldt ook voor het aantal nieuwe parochiepriesters. Daarom dat wij het initiatief van de abdij van Averbode zo toejuichen."

Het project van de abdij van Averbode loopt van 15 oktober 2016 tot 25 juni 2017. "Gedurende die periode nodigen wij jongeren uit om gratis deel te nemen aan het leven, het gebed en het werk van onze gemeenschap", verduidelijkt norbertijn Christophe Monsieur van de abdij.

"Wij mikken vooral op jonge mannen die nog geen levenskeuze hebben gemaakt. Wij willen hen een jaar lang vertrouwd maken met de Bijbel en het geloof, met liturgie en gebed. Maar het is geenszins de bedoeling om enkel aan ledenwerving voor onze norbertijnenorde te doen. Wij hopen net zozeer dat hierdoor enkele cursisten zich geroepen zullen voelen tot het priesterschap in een parochie. Als er een vijftal jongeren reageert, zouden wij al heel tevreden zijn."