Direct naar artikelinhoud

RONALDO is niet langer God

In vraag gesteld door pers, medespelers én clubbestuur. Het overkomt Cristiano Ronaldo (31) omdat hij dit seizoen minder scoort dan men van hem gewend is, vooral in topwedstrijden. Het maakt dat ook het ego van de Portugees minder krediet krijgt. Zijn troon bij de Koninklijke wankelt.

Cristiano Ronaldo is een leider in de box van de tegenstander. Hij was nooit een leider in zijn eigen kleedkamer. Vandaar die lompe uithaal, afgelopen zaterdag na de nederlaag tegen Atlético Madrid, naar de spelersgroep: "Mocht de rest van de ploeg een heel seizoen op mijn niveau hebben gespeeld, dan stonden we nu eerste."

Met die frontale aanval - de excuses ten spijt - heeft Ronaldo zich nog wat meer geïsoleerd in een kleedkamer die stilaan helemaal uiteenvalt. Real Madrid is een ruïne, en boven op de stenen staat een leider met steeds minder sportieve autoriteit.

Want zolang Cristiano Ronaldo scoorde, werd naast het veld zijn immense ego getolereerd en op het veld zijn nukkige gedrag en zijn geringe bijdrage aan het collectief bij balbezit van de tegenstander. Nu zijn statistieken (in de competitie) dit seizoen gevoelig dalen, verliest Ronaldo daarmee zijn sterkste alibi.

Party in Marokko

Het is een publiek geheim in Spanje: Ronaldo lag mee aan de basis van het ontslag van coach Rafael Benítez, begin januari. De Portugese aanvaller bouwde de voorbije jaren zoveel krediet op bij de Koninklijke dat op den duur nog maar twee figuren boven hem stonden: voorzitter Florentino Pérez en God.

Wilde Benítez op een persconferentie niet gezegd hebben dat Ronaldo de beste voetballer ter wereld was? Duurden de trainingen van Benítez te lang en waren ze te tactisch? Zette Benítez speler James Rodríguez op de bank? Basta, oordeelde Ronaldo, en samen met Sergio Ramos drong hij aan bij het bestuur om 'El 10' - hun schampere bijnaam voor Benítez - te ontslaan.

Ronaldo dwong zijn macht af op een eerlijke manier op het veld, seizoen na seizoen. De voorbije vijf jaar maakte hij in drie seizoenen in de competitie telkens veertig goals of meer. Zijn rendement leverde in 2011 de Copa del Rey op, in 2012 de landstitel en in 2014 de Champions League. Zelfs afgelopen seizoen was een grand cru voor Ronaldo: gemiddeld 1,37 doelpunten per competitiewedstrijd, een fenomenaal cijfer is dat.

Cristiano Ronaldo ging eens een 4-1-nederlaag tegen Atlético Madrid 'vieren' met een uitbundig verjaardagsfeestje; het werd door de vingers gezien. Hij vloog om de haverklap naar Marokko voor telkens weer een andere privéparty; weliswaar fysiek belastend, maar ook dát moest kunnen want Cristiano, hij scóórde.

Dit seizoen is Ronaldo zijn aura kwijt. Hij scoort niet alleen veel minder in de competitie - hij komt niet meer aan een gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd, wat hem vijf jaar aan een stuk wel lukte - hij scoort ook niet meer in belangrijke wedstrijden: slechts één goal tegen teams die momenteel in de top zes van de Spaanse competitie staan.

Voeg daarbij dat Ronaldo sinds zijn komst naar Spanje nooit minder binnen het kader trapte als dit seizoen én dat hij nooit minder ballen recupereerde, en je komt uit bij zijn minst goede campagne als speler van Real Madrid. Om dan te verkondigen: "Mocht de rest van de ploeg een heel seizoen op mijn niveau hebben gespeeld, dan stonden we nu eerste", is niet bijster intelligent.

Een internetportaal lekte fragmenten van het heftige groepsgesprek dat Ronaldo organiseerde om de gemoederen te bedaren - "Je kent niet eens mijn naam, je spreekt mij aan met Kovacevic", zou Mateo Kovacic geroepen hebben -, maar de bewuste bron is weinig betrouwbaar en is gisteren in de loop van de dag ook als dusdanig genegeerd in de rest van Spanje. Trainer Zinédine Zidane, die wél een onvoorwaardelijke liefhebber is van Ronaldo, gaf alvast aan dat het incident gesloten is.

Gezicht redden in Champions League

Hoe dan ook, de status van Cristiano Ronaldo binnen de club brokkelt stukje bij beetje af. En voorzitter Florentino Pérez overweegt stilaan een verkoop. Real zou volgens plaatselijke media nog 80 miljoen euro willen krijgen voor de Portugees van 31.

Uitgeschakeld voor de beker en voor de titel, rest Real Madrid alleen nog de Champions League om het schaamrood van de wangen te krijgen. In Europa kan Ronaldo zijn vergooide krediet terugwinnen. Zo niet, is de kans groot dat zijn troon in de Spaanse hoofdstad deze zomer omvalt.

Cristiano Ronaldo weet wat hem te doen staat: scoren.