Direct naar artikelinhoud

België trok te weinig lessen uit Tsjernobyl

Ons land heeft veel te weinig geleerd uit de kernramp in Tsjernobyl. Dat blijkt uit een doorlichting van Groen en Ecolo. Drie decennia later zijn veel van de destijds vooropgestelde maatregelen nog altijd niet of slechts deels doorgevoerd.

Exact dertig jaar geleden, op 26 april 1986, ontplofte de kerncentrale in Tsjernobyl. Meteen na het ongeval werd in ons land een Tsjernobyl-commissie opgericht, die gedurende vijf jaar de veiligheidsrisico's van kernenergie onderzocht. De commissie resulteerde in een reeks aanbevelingen rond nucleaire veiligheid in ons land.

Maar veel van die aanbevelingen blijken vandaag dode letter. "De conclusie kan alleen maar zijn dat we veel te lang talmen over het nucleaire", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo.

Zo adviseerde de commissie onder meer om een dubbele betonnen wand te bouwen rond de Belgische kerncentrales - wat niet gebeurd is. Ook een zogenaamde 'core catcher', die moet voorkomen dat radioactief materiaal in de bodem kan smelten, is er nog niet.

Nieuw noodplan nodig

Op een sluitend noodplan bij een kernongeval blijft het ook wachten. Het bestaande noodplan heeft slechts werking op een straal van 10 kilometer rond de kerncentrales in Doel en Tihange. Ongevallen zoals in Tsjernobyl hebben geleerd dat dit lang niet genoeg is: het zou naar 20 of liefst zelfs 30 kilometer moeten.

De laatste herziening van het nucleair noodplan dateert intussen van 2003, dertien jaar geleden. De hoge raad voor de gezondheid publiceerde onlangs nog een advies om onder alle inwoners van ons land jodiumpillen te verdelen uit voorzorg.

Bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) erkent dat het noodplan aan een grondige herziening toe was, en dat momenteel de laatste hand aan het nieuwe noodplan gelegd wordt. "Het Koninklijk Besluit verschijnt normaal gezien in juni in het Staatsblad", klinkt het.