Direct naar artikelinhoud

Hillary schiet op haar eigen president

Hillary Clinton, die vier jaar lang minister van Buitenlandse Zaken was onder president Obama, haalt in een interview met het tijdschrift The Atlantic zwaar uit naar haar Democratische partijgenoot. Daarmee maakt ze zich op voor de presidentsverkiezingen.

Hillary Clinton zadelt Obama, wat diens buitenlands beleid betreft, op met zowat alle zonden Israëls. Zo schuift ze onder meer het succes van de terreurgroep IS, het échec in Syrië en het "opkomende antisemitisme" in zijn schoenen.

Waarnemers lezen in het interview vooral een poging van Clinton om zich in poleposition te manoeuvreren voor de presidentsverkiezingen van 2016. Ze probeert met haar kritiek op het gebrek aan doortastendheid van Obama de Republikeinen vliegen af te vangen. Haar kritiek kan immers zo in de mond gelegd worden van Republikeinse haviken als John McCain of Lindsay Graham. De Republikeinen hekelen de "zwakke opstelling" van Obama op het internationale forum, en willen de positie van Amerika als grote wereldmacht niet zien afkalven.

Bij zijn aantreden maakte Obama er geen geheim van dat hij de VS niet langer de rol van morele politieagent van de wereld wilde opdringen. Een gematigder politiek en een minder agressieve opstelling was zijn pad. Tegenhangers stellen echter dat daardoor de wereldorde te veel door elkaar werd geschud. Zeker nu Rusland steeds meer zijn tanden laat zien, en China als economische macht almaar meer het laken naar zich toe trekt, laat de VS zich te veel de kaas van het brood stelen, aldus John McCain, die als Vietnamveteraan de harde lijn voorstaat.

Om die criticasters te vlug af te zijn, maait Hillary Clinton hen nu het gras voor de voeten weg. Onlangs vergeleek zij de Russische president Poetin met Hitler (een vast stramien voor 'vijanden van de VS') en wist zij nagenoeg met zekerheid dat de Russen achter het neerhalen van vlucht MH-17 zaten. Sowieso ontbreekt het Obama, nog steeds volgens Clinton, aan een "echte doctrine voor het internationaal beleid". "Grote naties (zoals de VS, LID) hebben nood aan leidende principes."

In Syrië, aldus de vrouw van ex-president Bill Clinton, ging Obama daardoor in de fout door het anti-Assadkamp - de zogenaamde 'gematigde rebellen' - onvoldoende te bewapenen, waardoor een gat ontstond dat prompt "door de jihadisten werd opgevuld". Mocht de president naar haar (goede) raad geluisterd hebben, zou IS helemaal niet zo sterk staan als nu, luidde het voorts. Het interview vond plaats nog voor Obama besliste tot humanitaire bombardementen in Irak.