Direct naar artikelinhoud

'Meneer Cornu, stel je treintje samen'

Vandaag start Jo Cornu als CEO van de NMBS. Maar hoe pak je dat aan, zo'n eerste werkdag? Managementcoach Jo Sanders, auteur van het boek Leiders & paradoxen, wijst de weg naar een succesvolle start bij de NMBS.

Leg je oor te luisteren

Jo Cornu wacht de aartsmoeilijke opdracht om het vertrouwen te winnen van politici, reizigers en personeelsleden. Dat beseft hij maar al te goed. De topmanager nodigde vorige week voorganger Jannie Haek (sp.a), vakbondsleiders Jean-Pierre Goossens (ACOD Spoor) en Luc Piens (ACV Transcom) uit voor een gesprek. Een slimme zet, zegt Jo Sanders. "Een goede CEO begint altijd met een uitgebreide consultatieronde. Vakbonden, voorgangers, reizigers, politici: leg je oor te luisteren en toets je ideëen bij hen af. Neem uitgebreid je tijd. Zo creëer je openheid en bereidheid."

Bouw een kapstok

Jo Cornu moet ook meteen de krachtlijnen uittekenen van een strategisch plan. Dat is cruciaal voor het besmeurde imago van de NMBS. "Binnenkort moet elke spoorman opnieuw fier zijn op zijn job. Dat lukt alleen met een wervend verhaal. Waar wil Cornu naartoe met de NMBS? Het plan is een kapstok. De komende drie jaar kan hij er altijd op terugvallen."

Luister naar Jean-Luc Dehaene

"Sire, geef mij honderd dagen." In 1988 veroorzaakte Jean-Luc Dehaene nog grote opschudding met die uitspraak. Vandaag is het een gouden regel voor een nieuwe CEO. Cornu praat best niet te veel met de pers. "Werk in stilte verder. Zorg dat je eerst je troepen meekrijgt met je verhaal. Pas daarna kan Cornu de reizigers en de burgers voor zich winnen. Voor die laatste fase kan Cornu de pers wel altijd gebruiken. Het moet zelfs."

Stel je treintje samen

Stel je busje - of in het geval van Cornu treintje - samen. "Een nieuwe topmanager moet op zoek naar mensen op wie hij altijd kan rekenen. Cornu doet dat maar best erg zorgvuldig." Maar doet hij dat beter intern of extern? "Als hij gemotiveerde en geschikte kandidaten in eigen huis hebt, geeft hij best de voorkeur aan hen. Dat motiveert de werknemers van de NMBS. Pas als hij intern zijn gading niet vindt, brengt hij beter mensen aan van buiten het bedrijf."

Wees authentiek

Een raad die hij Cornu niet moet geven, zegt Sanders. Maar authentiek zijn, hoe doe je dat? "Simpel: door je gezonde verstand te gebruiken. Zorg ervoor dat je niet alleen rekening houdt met de facts&figures, maar ook met de emoties van mensen", zegt de coach. Op die manier creëer je een sfeer van openheid waarin werknemers met jou en elkaar durven discussiëren. "En wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je slaagkansen dan een pak hoger liggen."