Direct naar artikelinhoud

Indiaan en universeel kunstenaar

Het Antwerpse M HKA brengt een grootschalige retrospectieve van het werk van Jimmie Durham, een in 1940 geboren Cherokee indiaan, die met zijn politiek en persoonlijk, diepgaand en toegankelijk werk een invloedrijke Amerikaanse kunstenaar is.

De expositie Jimmie Durham. Een kwestie van leven en dood en zingen belicht uitvoerig zijn praktijk als activist, essayist, dichter, performancekunstenaar en uiteraard beeldhouwer.

De tentoonstelling geeft Durhams ernst en humor weer, zijn visuele inventiviteit en politieke passie, en zijn uitgesproken verzet tegen de verdrukking door het systeem en de staat.

In de jaren zeventig en tachtig wijdde de kunstenaar zich aan de verdediging van de rechten van de Amerikaanse indianen. Zo richtte hij mee de International Indian Treaty Council op bij de Verenigde Naties. "Authenticiteit is een racistisch concept dat functioneert om ons opgesloten te houden in 'onze' wereld... Ik ben een Cherokee-kunstenaar die vecht om ervoor te zorgen dat de Cherokee-kunst zou beschouwd worden als universeel en onbegrensd, zoals ook de kunst van gelijk welke blanke beschouwd wordt."

In zijn kleurrijke, ontwapenende maar soms cynische kunst gebruikt Durham alle ingrediënten: object, beeld, woord, gebaar. Hij spijkert beelden en woorden vast of lijmt en schildert ze soms op totemachtige constructies. Durham tekent en schildert, werkt met video en, af en toe, met fotografie.

Het M HKA toont een zo uitgebreid mogelijke retrospectieve met 120 à 130 werken uit alle creatieve periodes van de kunstenaar.

Jimmie Durham. Een kwestie van leven en dood en zingen 24/5 tot 18/11 M HKA, Leuvenstraat 32, Antwerpen www.muhka.be