Direct naar artikelinhoud

Vakbonden dreigen met shutdown ArcelorMittal

Bij staalreus ArcelorMittal Gent hebben de vakbonden donderdagavond beslist om de installaties 'op een verantwoordelijke en veilige manier' af te bouwen. Reden is de directie die niet zou willen terugkomen op het afgekeurde cao-ontwerp.

De arbeiders bij ArcelorMittal Gent verwierpen donderdag voor de tweede keer in evenveel weken de ontwerp-cao. Dat gebeurde met een grote meerderheid van 78,7 procent. Vakbonden en directie zaten donderdagnamiddag samen, maar volgens het vakbondsfront wil de directie niet terugkomen op het voorliggende akkoord.

De vakbonden deelden de uitslag van de stemming mee aan de directie en lieten weten dat de ingediende stakingsaanzegging verder loopt. Een eerste voorstel werd op 25 februari al door bijna 88 procent van de arbeiders verworpen, waarna een stakingsaanzegging werd ingediend. Directie en vakbonden bereikten eind februari een akkoord over een nieuw ontwerp, maar dat werd dus nu weer weggestemd.

"Dat betekent dat de stakingsaanzegging opnieuw van kracht wordt en dat er stappen gezet worden om onze installatie op een veilige en verantwoordelijke manier af te bouwen", verduidelijkt Rony Schatteman (ABVV), namens het vakbondsfront met ACV en ACLVB. Vanaf dit weekend wordt de productie geleidelijk afgebouwd, dit om te vermijden dat de hoogovens beschadigd zouden geraken door ze plots stil te leggen. Concreet betekent dit, dat als de directie niet inbindt de fabriek volgende week woensdag effectief stil ligt. Met die dreiging, die handenvol geld zou kosten, willen de vakbonden de druk opvoeren om nieuwe onderhandelingen op te starten.

Knelpunten

In de discussie over de nieuwe cao is een van de knelpunten het optrekken van de leeftijd voor brugpensioen met een half jaar voor wie 56 jaar oud is, 33 jaar anciënniteit heeft of een loopbaan van 20 jaar nachtdienst.

Ook het daaraan gekoppelde systeem van vergoedingen werd aangepast. De arbeiders gaan ook niet akkoord met de voorgestelde resultaatspremie.

Bij ArcelorMittal in Gent werken ruim 3.200 arbeiders.