Direct naar artikelinhoud

Belg D’Ambrosio schrijft geschiedenis in ‘kleine’ GP

Jérôme D’Ambrosio won zaterdag de GP2-race in Monaco en zorgde zo voor een primeur. Nooit eerder won een Belg in de straten van Monaco. Maar belangrijker nog is dat met zijn zege een eerste grote stap richting formule 1 zet.

Ze waren in de buurt, Jacky Ickx en Thierry Boutsen. Zoals de grote twee Belgische namen in de autosport er ieder jaar bij zijn, voor de meest prestigieuze afspraak op de F1-kalender. Maar ze kwamen niet delen in de vreugde van hun jonge landgenoot. “Normaal”, zei een waarnemer ietwat cynisch. “Wat D’Ambrosio vandaag neerzette, hebben ze zelf in hun hoogdagen nooit kunnen klaren...”

Qua niveau zit het GP2-kampioenschap net onder dat van de F1, en daarom geldt het ook als de wachtkamer van de formule 1. Hier een hoofdrol spelen opende in het verleden vaak de deur naar de koningsklasse, zoals voor Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Tonio Liuzzi en Bruno Senna. Meer zelfs, sinds de GP2 zes jaar geleden werd opgestart, reden alle jongens die als eerste of tweede eindigden in het kampioenschap op een gegeven moment in de formule 1. En van de twaalf zijn het er vandaag nog altijd acht. “Vandaar dat ik nu moet doorgaan”, besefte Jérôme d’Ambrosio niet eens tien minuten na zijn zege in de straten van het prinsdom. Wat hij nu moet doen is een hoofdrol blijven opeisen in de GP2 en wat sponsoring vinden, bij voorkeur van Belgische bedrijven. “En dat wordt nog hard werken”, zegt de 24-jarige Belg. Zijn zege moet een hele opluchting zijn geweest, want zijn entourage en ook de Luxemburgers van Gravity die in hem investeerden werden al wat ongeduldig. “Maar ik sta er dan ook nog lang niet, want de auto is verre van perfect afgesteld.” Het belette d’Ambrosio niet om zaterdag een vlekkeloze race neer te zetten. (JB)