Direct naar artikelinhoud

Belgische nationaliteit wordt wel vaker afgenomen

De afgelopen jaren werden meerdere procedures opgestart met het doel de Belgische nationaliteit in te trekken. De zaak van Fouad Belkacem, woordvoerder van Sharia4Belgium, is dus geen alleenstaand geval.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil Belkacem de Belgische nationaliteit afnemen. Met dat plan voor ogen is Yves Liégeois, procureur-generaal van het hof van beroep van Antwerpen, al een tijd geleden begonnen met het samenstellen van een zo lijvig mogelijk dossier. Het gaat immers niet om een doordeweekse procedure, maar hoogst uitzonderlijk is dit nu ook weer niet. In 2008 werd één iemand de Belgische nationaliteit ontnomen, een jaar later liefst vier keer en in 2010 verloren twee mensen de Belgische nationaliteit op deze manier. Cijfers van vorig jaar waren niet ter beschikking op het kabinet van de justitieminister.

Uitlevering

"De wetgeving die het mogelijk maakt om de nationaliteit af te nemen bestaat al jaar en dag", verzekert de woordvoerster van de minister. "Ze werd vooral na de twee wereldoorlogen toegepast, maar daarna een hele tijd niet. Pas de laatste tien jaar wordt deze procedure opnieuw sporadisch opgestart."

Volgens internationale verdragen moet de persoon tegen wie een dergelijke procedure wordt gevoerd over een dubbele nationaliteit beschikken. Dit om te vermijden dat iemand 'staatloos' wordt eens zijn nationaliteit is ingetrokken. Ons land heeft die internationale verdragen echter nog niet geratificeerd. Volgens de Belgische wetgeving kan dus tegen elke Belg een procedure worden opgestart om zijn nationaliteit af te nemen. In het huidige regeerakkoord staat dat Di Rupo I werk van zal maken van de aanpassing van de Belgische wetten. "Iemand staatloos maken, heeft overigens niet veel zin", klinkt het op het kabinet Turtelboom. "Die blijven immers toch hier."

Het intrekken van de nationaliteit ziet Turtelboom eerder als middel dan als doel. Ze wil het mogelijk maken om Belkacem uit te leveren aan Marokko, waar hij een veroordeling opliep voor drugshandel. Hij werd er veroordeeld tot acht jaar cel. De bedoeling is dat hij daar zijn straf gaat uitzitten, maar dat kan vandaag niet. De Belgische staat levert immers geen onderdanen uit aan niet-Europese landen. Dat geldt ook voor wie een dubbele nationaliteit heeft, zoals Belkacem. Enkel binnen Europa wordt dat gedaan, in het kader van het Europese aanhoudingsmandaat.