Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse prediker raadt ouders aan zweep te hanteren

In de VS groeit de kritiek op prediker Michael Pearl, omdat hij ouders aanspoort hun kinderen regelmatig zweepslagen te geven. Tegenstanders van Pearls filosofie zien diens aanpak als oorzaak voor de dood van drie kinderen in de VS. De ouders van de kinderen hadden allen het boek To train a Child van Pearl in huis.

In mei werd de geadopteerde Ethiopische Hana dood en uitgemergeld aangetroffen in de achtertuin van Larry en Carri Williams in het Amerikaanse Sedro-Woolley. De familie Williams had de 11-jarige Hana dagenlang geen eten gegeven. Ook moest ze buiten douchen met een tuinslang. Eind september werden de Williamsen aangeklaagd wegens moord.

Op de dag van haar dood was Hana nog geslagen met de 30 cm lange plastic slang die Pearl omschrijft als ideaal middel om een kind te straffen. Pearl prijst het middel in een artikel: "Je kunt plastic slangen overal kopen voor minder dan een dollar en opgerold past een slang in je zak." Carri Williams was fan van Pearl en had zijn boek eerder als cadeau aan een vriendin gegeven.

Zweepslagen, het overslaan van maaltijden en het gebruik van de tuinslang als douche worden in Pearls boek omschreven als geschikte methodes om een kind discipline bij te brengen. "Stoppen met het gebruiken van de zweep zou betekenen dat we onze kijk op de menselijke natuur en God opgeven", aldus Pearl.

De kritiek op Pearl werd nog heviger na het verschijnen van een video op YouTube waarin de Texaanse rechter William Adams zijn geestelijk gehandicapte dochter minutenlang slaat met een riem. De video, die zeven jaar na het voorval door de nu 23-jarige dochter zelf op internet werd geplaatst, is al bijna 6 miljoen keer bekeken.

Zowel Adams als zijn vrouw, die in het fragment ook de riem hanteert, hebben hun excuses aangeboden. Politieonderzoek moet uitwijzen in welke mate Adams zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling.