Direct naar artikelinhoud

Drukker zet zich schrap voor terugkeer drachme

De La Rue, de grootste gelddrukker ter wereld, maakt zich klaar voor de comeback van de Griekse drachme. Dat zegt een anonieme bron bij de drukker.

Volgens de bron, waar het persagentschap Reuters contact mee had, moet een bedrijf zoals De La Rue zeker voorbereid zijn op een eventuele Griekse exit uit de eurozone. Beleggers anticipeerden er al op dat De La Rue de persen zal mogen laten rollen. Vorige maand veerde het aandeel 11 procent op.

Analisten wijzen erop dat de terugkeer van de drachme een gigantische operatie zou zijn. "De drukpersen van de overheid staan voor een zware taak", zegt Paul Jones, analist bij Panmure. Hij wijst erop dat ze wellicht hulp van buitenaf zullen moeten aanroepen. "De La Rue heeft in dat geval een kans." De La Rue is de grootste drukker van geld in de wereld. Het Britse bedrijf maakt meer dan 150 nationale munten. In november zei het bedrijf aan Reuters dat regimeveranderingen en de eurocrisis de groei van de groep kunnen aanzwengelen.

Door de politieke onzekerheid in Griekenland stijgt de kans op een exit. Volgende maand gaan de Grieken opnieuw naar de stembus nadat eerder deze week de besprekingen om een coalitie op de been te brengen waren mislukt. Door die onzekerheid groeit de vrees dat Griekenland toch de euro zal moeten opgeven. Griekse spaarders willen niet het risico lopen dat ze dan hun geld kwijtraken en stoppen hun euro's kennelijk liever onder hun matras. Begin deze week werd er meer dan 1,2 miljard euro aan banktegoeden opgenomen. Sinds eind april zou al 5 miljard euro uit het Griekse bankwezen zijn weggevloeid. Eind maart beschikten de Griekse banken nog over 170 miljard euro deposito's.

Sluipende bankrun

In Griekenland is al meer dan twee jaar een sluipende bankrun gaande. Sinds januari 2010 is 70 miljard euro aan deposito's, eenderde van het oorspronkelijke totaal, van Griekse bankrekeningen verdwenen. De meeste rijke Grieken hebben hun geld al aan het begin van de eurocrisis naar het buitenland overgebracht. In april 2010, vlak voordat de eurolanden de eerste noodhulp aan Griekenland verleenden, werd 8 miljard euro banktegoed opgenomen.

Een kwart van de kapitaalvlucht is het gevolg van overboekingen naar het buitenland, schreef het IMF begin dit jaar in een rapport. De rest van de geldopnamen is volgens het IMF niet zozeer gedreven door angst voor het omvallen van banken als wel door noodzaak: Grieken hebben hun spaargeld nodig om hun rekeningen te betalen.