Direct naar artikelinhoud

Berlijnse politie verijdelt terreuraanslag

De politie van Berlijn heeft mogelijk een terreuraanslag verijdeld. Na maanden van voorbereiding arresteerde de politie donderdagochtend twee mannen, die ervan worden verdacht een 'een zware staatsgevaarlijke gewelddaad' te hebben willen plegen. Met behulp van chemicaliën zouden ze een bom hebben willen maken.

De politie gaat ervan uit dat de mannen, een 24-jarige Duitser met Libanese achtergrond en een 28-jarige man uit de Gazastrook, alleen werkten en niet deel uitmaken van een organisatie. De twee verdachten raakten in het vizier van justitie omdat ze grote hoeveelheden chemicaliën besteld hadden. De bedrijven die de chemicaliën produceren, vonden de hoeveelheden verdacht en alarmeerden de politie.

De politie wil niets over de stof zeggen, maar het zou om gel uit koelelementen gaan. De vloeistof zou in combinatie met een bepaald zuur uit de landbouw uiterst explosief zijn. Op het moment dat de politie de mannen heeft opgepakt, waren er nog geen bommen gemaakt van de vloeistoffen. Over concrete aanslagdoelen is niets bekend gemaakt. Een verband met de herdenking van 9/11 legt de politie niet, net zomin als met het aanstaande bezoek van de paus aan Berlijn.