Direct naar artikelinhoud

THE SHOW MUST NOT GO ON

Geen Pukkelpop 2011 meer na 'de zwartste dag uit de Belgische festivalgeschiedenis', dixit organisator Chokri Mahassine. Alleen officieel bleef het na de fatale storm nog twaalf uur lang onduidelijk of het festival alsnog zou doorgaan, het was al veel sneller duidelijk dat het over en uit was. 'Het festival verder zetten, dat zou een schande zijn.'

Donderdag 21 uur

Kalmeer de boel

"Het kwaad is geschied", zegt Mahassine met een krop in de keel. De Pukkelpop-organisator houdt samen met de Hasseltse burgemeester Hilde Claes een eerste persconferentie: de balans staat voorlopig op twee doden, maar het is nog onduidelijk of en hoe het festival doorgaat. Misschien speelt hoofdact Foo Fighters nog, misschien niet. De technici kijken na hoe het zit met de podia en de installaties, er klinkt opnieuw muziek door de boxen. Zij het een heel stuk zachter dan in normale omstandigheden. Ondertussen is al een kleine exodus bezig van getraumatiseerde en verkleumde festivalgangers. Maar zolang het wachten is op de eindbalans, en de omvang van de catastrofe onduidelijk blijft, vrezen burgemeester en organisatie dat een afgelasting van Pukkelpop de paniek alleen maar nog groter zou maken. "Zulke beslissingen mag je ook niet te snel nemen", benadrukt een Pukkelpopmedewerker.

Donderdag 22.15 uur

Schrap donderdagavond

Persconferentie nummer twee. De avondprogrammering wordt helemaal geschrapt. De schade is te groot, ook de geprogrammeerde bands zijn aangeslagen en hebben absoluut geen zin om nog op te treden, en bij de organisatie primeert de hulpverlening. Mahassine meldt dat er 's nachts wordt gewerkt aan de heropbouw van het terrein, om Pukkelpop vrijdag misschien toch te laten doorgaan op een beperkt aantal podia en met een beperkt aantal acts. Nog geen definitief afstel dus.

Maar bij steeds meer medewerkers groeit de overtuiging dat het immoreel zou zijn om Pukkelpop niet helemaal af te blazen. Ja, een doorstart geeft de festivalgangers de kans om troost bij elkaar te zoeken, maar de reacties van op de wei - genre: "We gaan toch geen pinten drinken en dansen op het graf van de overledenen" - halen steeds duidelijker de bovenhand. De exodus wordt georganiseerd, er worden extra bussen en treinen ingelegd: het vizier staat al half op het definitieve slot van Pukkelpop 2011.

Donderdag 23 uur

Schrap Pukkelpop 2011

Premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) arriveren op de wei in Kiewit om alle betrokkenen een hart onder de riem te steken. Ze waarschuwen ook dat het bijzonder slecht zou kunnen vallen om toch door te zetten met het festival na het drama dat ondertussen al vier mensenlevens heeft geëist. "Let toch maar op", fluistert Turtelboom de hoofdrolspelers in. Burgemeester Claes is al overtuigd dat het niet te verdedigen valt om Pukkelpop vrijdag nog verder te zetten, de organisatie eigenlijk ook.

"Maar de opties worden nog opengehouden. Veiligheid primeert. Rond het terrein, op de camping en elders in Hasselt zwerven nog een paar tienduizend jongeren rond. Die allemaal tegelijk het signaal geven dat ze voor niets blijven hangen, dat ze beter huiswaarts keren, kan voor chaos zorgen. Het finale verdict wordt nog even uitgesteld. Officieel dan toch. Het is allemaal al meer dan erg genoeg.

Vrijdag 5.37 uur

Stuur iedereen naar huis

De Pukkelpoporganisatie verspreidt een persbericht: "We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden. Daarom hebben wij besloten om Pukkelpop 2011 voor de rest van het weekend stop te zetten." Alle festivalgangers worden opgeroepen "op een serene manier terug naar huis te keren". Het crisisoverleg tussen de organisatie, de burgemeester en gouverneur Herman Reynders waar werd beslist om het festival stop te zetten, dateert al van het begin van de nacht.

Vrijdag 10 uur

Eer de doden

"Het festival verder zetten, dat konden we niet maken. Dat zou een schande zijn", verduidelijkt een aangeslagen Mahassine. "Uit respect voor de slachtoffers, hun familie en iedereen die hier donderdagavond was, stoppen we." Vragen over de financiële consequenties wuift de organisator weg. "Daar hebben we echt nog niet aan gedacht. Het financiële mag nooit primeren op het menselijke."